نحوه گرفتن پاسپورت از دغدغههای مسافرانی است که برای اولین بار قصد سفر خارجی را دارند. اما باید بدانید که پاسپورت گرفتن کار سختی نیست و پس از طی کردن یک سری مراحل اداری، به پاسپورت خود میرسید. البته طبق شرایط سنی، شغلی و حتی جنسیت افراد، قوانین هم متفاوت خواهد بود و باید قبل از اقدام برای گرفتن پاسپورت، اطلاعاتی را در این مورد کسب کنید.
پاسپورت یا گذرنامه در واقع کاربرد شناسنامه در خارج از کشور را دارد. مدارک شناسایی داخلی شما مثل کارت ملی و شناسنامه در خارج از کشور فاقد اعتبار بوده و باید در خارج از کشور پاسپورت داشته باشید. هر کشور قبل از پذیرفتن یک مسافر خارجی، پاسپورت آن شخص را چک میکند. در ادامه دانستنی های سفر متوجه خواهید شد که باید چطور پاسپورت بگیریم و چه اقداماتی برای این کار لازم است.

نحوه گرفتن پاسپورت
نحوه دریافت پاسپورت به دو صورت انجام میشود. روش اول، به شکل حضوری است و شما باید با مراجعه به دفاتر پلیس +10 مراحل گرفتن پاسپورت را طی کنید. در این روش شما پس از تکمیل فرم مورد نظر در پلیس +10، مدارک مربوطه را تحویل میدهید. در اکثر موارد عکس پاسپورت هم در همان دفتر گرفته خواهد شد و نیازی به عکاسی در آتلیه ها نیست.
در روش دوم گرفتن پاسپورت شما می توانید بدون مراجعه به دفاتر پلیس به اضافه ده و به صورت اینترنتی مراحل اخذ پاسپورت را طی کنید. برای پاسپورت گرفتن اینترنتی باید به سایت egozar.epolice مراجعه کنید و مراحل ثبت نام و احراز هویت را انجام دهید.
مدارک مورد نیاز برای گرفتن پاسپورت
یکی دیگر از مراحلی که در نحوه گرفتن پاسپورت باید از آن مطلع شوید، مدارک لازم برای ارائه به پلیس +10 است. برای جمع آوری مدارک جهت گرفتن پاسپورت، باید شرایط خود را بسنجید و پس از آن اقدام به جمع آوری مدارک نمایید. به عنوان مثال مدارک لازم برای پاسپورت گرفتن دختر یا پاسپورت گرفتن بدون سربازی، شرایط متفاوتی با حالت عادی دارند.
مدارک لازم برای پاسپورت گرفتن عبارتند از:
- اصل کارت ملی (رسید مربوط به اقدام برای دریافت کارت ملی هم مورد قبول است)
- اصل شناسنامه
- اصل پاسپورت در صورتی که دارای اعتبار است
- یک قطعه عکس بیومتریک
مدارک مختص آقایان:
- کارت پایان خدمت برای آقایان (فقط کارت هوشمند مورد قبول است)
- نامه اشتغال به تحصیل برای پاسپورت گرفتن دانشجو و دانش آموزان که هنوز به خدمت نرفتهاند
- برای افراد بالای 50 سال، کارت پایان خدمت الزامی نیست
مدارک مختص خانم ها:
- اجازه نامه کتبی و محضری خروج برای پاسپورت گرفتن زن متاهل
- اصل شناسنامهی باطل شدهی همسر یا گواهی فوت برای افرادی که همسرشان فوت شده است
- اصل طلاق نامه برای زنانی که طلاق گرفتهاند
ویژگی های عکس پاسپورت
از جمله مراحلی که باید در نحوه گرفتن پاسپورت از آن مطلع باشید، ویژگی های عکس شما میباشد. در حال حاضر عکس پاسپورت هم مانند کارت ملی در مراکز پلیس +10 توسط مسئول مربوطه گرفته میشود. اما این کار اجباری نیست و شما میتوانید اقدام به عکس گرفتن در آتلیه نمایید و شرایط مربوط به عکس پاسپورت را رعایت کنید. ویژگی های عکس پاسپورت برای خانم ها و آقایان متفاوت است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
شرایط لازم برای عکس پاسپورت آقایان
- پس زمینهی عکس سفید باشد
- عدم آرایش خاص روی ریش و موها
- عدم آرایش روی صورت
- عدم استفاده از وسایل زینتی مثل گردنبند یا گوشواره
- قرار گرفتن تمام جزئیات چهره در کادر عکس
- عدم پوشیدن لباس سفید و سبز
- عدم پوشیدن کلاه یا عینک
- از پیراهن معمولی استفاده کنید و لباس با یقهی باز یا یقهی خاص نپوشید
- عدم تاری و روتوش عکس (عکس کاملا واضح و باکیفیت باشد)
شرایط لازم برای عکس پاسپورت خانمها
- رعایت پوشش کامل به طوری که موها، گردن و گوش ها دیده نشود
- مشخص بودن گردی صورت و تمام اجزای چهره
- عدم تار شدگی یا اعمال روتوش روی عکس
- از مقنعه یا روسری های ساده استفاده نمایید
- پس زمینه سفید باشد
- عدم پوشیدن لباس سفید و سبز
- عدم آرایش غلیظ
چه کسانی مجاز به گرفتن عکس پاسپورت در پلیس+10 نیستند؟
- نوزاد زیر 3 سال
- اشخاص تحت شیمی درمانی
- اشخاصی که به سر آنها ضربه خورده و دارای جراحت هستند
- اقلیت های مذهبی با ظاهر خاص (محاسن غیرمتعارف)
- افرادی که عمل زیبایی انجام داده اند و چهرهی آنها متورم است
پاسپورت گرفتن برای نوزاد
دغدغه مهم دیگری که در نحوه گرفتن پاسپورت در پیش روی شماست، پاسپورت گرفتن برای نوزاد قبل از سفر خارجی است. اگر فرزند خردسالی دارید و قصد سفر به خارج از کشور را دارید باید برای دریافت پاسپورت او اقدام نمایید.
مراحل انجام این کار به این شکل است که شما در ابتدا باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید و اجازه خروج از کشور را به فرزندتان بدهید. این اقدام فقط باید به دست ولی قانونی فرزند یا در صورت نبود ولی، توسط قیم او انجام شود. در صورتی که مادر فرزند قصد انجام این کار را داشته باشد نیاز به وکالتنامه محضری از سمت پدر فرزند دارد.
در مرحله بعد باید به سراغ عکاسی از فرزند خردسال خود بروید که اگر فرزند شما زیر 3 سال سن دارد باید به آتلیه مراجعه کنید. مدارک ضروری برای فرزند شما عکس 3*4 و شناسنامه است. پس از انجام این کارها باید به پلیس +10 رفته و فرم مربوط به درخواست پاسپورت را پر کنید.
نحوه گرفتن پاسپورت برای فرزندان هم شامل پرداخت هزینه به شهرداری و اداره گذرنامه میشود. پس از پرداخت هزینه های مربوطه که دو فیش با مبلغ ناچیزی است، باید منتظر ارسال پستی پاسپورت خود باشید. پاسپورت به آدرس و کد پستی ثبت شده در فرم پر شده توسط شما ارسال می شود.
پاسپورت گرفتن چقدر هزینه دارد؟
در ادامهی توضیحات در مورد نحوه گرفتن پاسپورت، باید به هزینه های آن اشاره کنیم. شما باید در چند زمینه هزینه پرداخت کنید تا مراحل کامل را طی کرده و پاسپورت خود را دریافت کنید. نرخ این هزینه ها متفاوت بوده و هر ساله نرخ آنها تغییر میکند. در حال حاضر شما باید برای موارد زیر مبالغی را به دفاتر پلیس +10 بپردازید که عبارتند از:
- دریافت فرم و شناسه پاسپورت
- پرداخت یک فیش به حساب نیروی انتظامی
- پرداخت یک فیش به حساب شهرداری
- پرداخت هزینه پستی
- پرداخت هزینه دفتر پلیس +10
پاسپورت گرفتن چقدر طول میکشد؟
کارهای اداری به طور کلی زمان بر هستند و بهتر است هیچ کاری را به لحظات آخر موکول نکنید. اگر برای تورهای خارجی ثبت نام کرده باشید و با نحوه پاسپورت گرفتن آشنا نباشید، ممکن است دیر اقدام کرده و با نداشتن پاسپورت از پرواز خود جا بمانید. اغلب مراحل اداری دریافت پاسپورت اگر بدون مشکل پیش برود، از یک هفته الی 20 روز زمان بر خواهد بود. البته این زمان صدور پاسپورت در شرایطی هم متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال دریافت پاسپورت برای روزهای اربعین و سفر عتبات، کمی سریع تر خواهد بود و ممکن است شما در عرض کمتر از یک هفته پاسپورت خود را دریافت کنید.
پاسپورت گرفتن مشمولین
با توجه به قانون سربازی اجباری یکی از مشکلاتی که برای پسران ایرانی وجود دارد، ممنوعالخروج بودن قبل از پایان خدمت داشتن است. پاسپورت گرفتن بدون سربازی دغدغهی دانشجویان و محصلان و یا مشمولین سربازی است. نحوه گرفتن پاسپورت برای مشمولین دارای شرایط و قوانینی است. پسرانی که هنوز به سربازی نرفته اند و معاف از خدمت هم نیستند، باید قبل از همه چیز به فکر ارائه وثیقه بانکی باشند.
ارزش وثیقه بانکی نسبت به مقصد شما و مدت زمان سفر شما تعیین خواهد شد. نرخ سفرهای پژوهشی، تفریحی و زیارتی با یکدیگر متفاوت هستند و هر ساله این نرخ تغییر می کند. افراد می توانند به دو صورت نقدی و ضمانتی (سفته، چک یا سند ملک) وثیقه را ارائه دهند.

پاسپورت به چه کسانی تعلق نمیگیرد؟
- ممنوع الخروج شدن با حکم قضایی
- تشخیص حکومت نسبت به عدم مصلحت خروج افراد از کشور
- اشخاصی که به دفاتر ثبت اسناد یا دادگستریها بدهکار هستند
گرفتن پاسپورت ایرانی برای پناهندگان خارج از کشور
نحوه گرفتن پاسپورت ایرانیان دارای اقامت پناهندگی از سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی مقدور است. این خدمت برای افرادی صورت می گیرد که به شکل قانونی از ایران خارج شده و در خارج از کشور پناهندگی گرفته اند. مراحل گرفتن پاسپورت حدود 1 الی 2 هفته به طول میانجامد.
گرفتن پاسپورت افغانستان
نحوه گرفتن پاسپورت افغانستان از سمت وزارت امور خارجهی این کشور اعلام شده است. برای گرفتن پاسپورت افغانی در ایران باید به سایت اپ تهران مراجعه کنید و مراحل ثبت نام خود را انجام دهید. همچنین برای ثبت نام تذکره الکترونیکی مهاجرین افغان می توانید به سایت رسمی اداره ثبت احوال به نشانی www.nid.nsia.gov.af مراجعه کنید. پاسپورت گرفتن در افغانستان که در طرح جدید به پاسپورت ماشین خوان (پاسپورت الکترونیکی) معروف هستند نیاز به مدارک زیر دارد:
- اصل تذکره تابعیت جمهوری اسلامی افغانستان که مورد تایید وزارت امور خارجه دولت افغانستان باشد
- پاسپورت قبلی
- نکاحنامه
- فرم درخواست پاسپورت
- سند فامیلی برای فرزندان
- ارائه سند گواهی اطفال که در خارج از افغانستان متولد شدهاند
- در صورتی که پاسپورت قبلی مفقود شده است باید گزارش مفقودی به پلیس را ارائه دهید
برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه گرفتن پاسپورت افغانستان به سایت سفارت افغانستان مراجعه نمایید.
گرفتن پاسپورت ایرانی در آلمان
نحوه گرفتن پاسپورت ایرانی در آلمان از طریق سایت ایجاد شده با نام سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی مقدور است.
یکی از خدمات مهمی که سرکنسولگری ها موظف به انجام آن هستند ارائه خدمات مرتبط با گذرنامه ایرانی است. با توجه به قوانین وضع شده شما برای گرفتن پاسپورت ایرانی در آلمان باید به محل زندگی خود دقت کنید. این افراد اگر در ایالت های (Hessen)، (Nordrhein-Westfalen)، (Saarland) و (Rheinlandpfalz) زندگی میکنند، باید با توجه به کد پستی خود اقدام کنند.
اگر کدپستی آن ها شامل یکی از کدهای پستی در بازهی 34000 تا 37000، از 40000 تا 47000، از 50000 تا 69000 باشد، میتوانند برای طی کردن مراحل گرفتن پاسپورت به صورت حضوری و یا ارسال از طریق پست سفارشی اقدام نمایند. البته باید قبل از اقدام به این کار مدارک لازم را تهیه و آماده کنند. شما برای دریافت پاسپورت یا تعویض آن می توانید به سایت میخک مراجعه کرده و مدارک خود را بارگذاری کنید.
نحوه گرفتن پاسپورت امارات
برای گرفتن پاسپورت امارات شما از 6 طریق میتوانید اقدام نمایید. این 6 روش عبارتند از تحصیل، کار، سرمایهگذاری، ازدواج، تولد و پناهندگی. مطمئنا با توجه به ارزش پاسپورت کشور امارات، شما هم علاقهمند به دریافت پاسپورت این کشور هستید، اما بهتر است از روش های قانونی و کم دردسر اقدام به این کار نمایید. در ادامه به توضیح کامل این روش ها میپردازیم.
پاسپورت کاری امارات
برای گرفتن پاسپورت کاری امارات نیاز به یک دعوتنامه دارید. شاید جذاب ترین گزینه برای گرفتن پاسپورت امارات، دریافت آن از طریق کار است. شما باید با شرکت های تجاری حاضر در امارات ارتباط بگیرید و پس از ارسال رزومه و تایید شما توسط کارفرما، منتظر دریافت دعوتنامه از سمت آنها باشید. بعد از دریافت دعوتنامه شما از طرف اداره کار امارات اجازه 2 ماه اقامت در امارات را دریافت میکنید. در این دو ماه شما اجازهی همراهی همسر و فرزندان خود را ندارید و برای حل این مشکل باید منتظر دریافت ویزای کاری باشید.
پاسپورت سرمایهگذاری امارات
راه دیگری که می توانید به پاسپورت امارات دست پیدا کنید سرمایهگذاری در این کشور است. برای این کار باید شرکتی را به صورت سهامی عام یا سهامی خاص در امارات ثبت کنید. البته ارزش این سرمایه گذاری توسط دولت امارات تعیین میشود.
پاسپورت تحصیلی امارات
نحوه گرفتن پاسپورت در امارات در روش تحصیلی به این صورت است که شما می توانید در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه های این کشور به تحصیل بپردازید. امارات از دانشگاه های دولتی و خصوصی برخوردار است که دانشگاه های خصوصی فقط برای افراد خارجی است. برای پاسپورت تحصیلی امارات شما پس از اتمام تحصیل ملزم به کار کردن در این کشور هستید.
پاسپورت امارات از طریق ازدواج
ازدواج هم راه دیگریست که می توانید به پاسپورت و اقامت کشورهای خارجی برسید. با توجه به قوانین این کشور، اگر مرد اماراتی با یک زن خارجی ازدواج کند می تواند برای اقامت همسرش درخواست دهد. پس از دریافت این اقامت باید 7 سال از ازدواج گذشته و زوجین دارای حداقل یک فرزند باشند تا فرد بتواند پاسپورت اماراتی را دریافت کند.
پاسپورت امارات از طریق تولد
برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر نحوه گرفتن پاسپورت از طریق تولد در خاک یک کشور، در مورد امارات صدق نمی کند. فرزند باید دارای پدر و مادر اماراتی، پدر اماراتی و مادر خارجی، مادر اماراتی و پدر نامعلوم باشد تا بتواند پاسپورت اماراتی بگیرد.
پاسپورت پناهندگی امارات
نحوه گرفتن پاسپورت از طریق پناهندگی طبق قوانین کنوانسیون ژنو تعیین میشود. کشورهایی که عضو این کنوانسیون باشند میتوانند پاسپورت پناهندگی ارائه دهند، اما چون امارات در این کنوانسیون عضو نیست نمی توانید پاسپورت پناهندگی امارات را دریافت کنید.

شرایط گرفتن پاسپورت ایرانی برای اتباع خارجی
- دارا بودن حداقل 18 سال سن
- اقامت حداقل 5 سال در ایران
- عدم جنایت غیرسیاسی در کشورهای دیگر
- عدم فرار از سربازی در کشور خود
سوالات متداول
در صورت گم کردن پاسپورت چه کار کنیم؟
اعلام مفقودی با مراجعه به اداره گذرنامه و انجام مراحل گرفتن پاسپورت جدید
برای پیگیری روند صدور پاسپورت چه کار کنیم؟
به سامانه پیامکی 1100 یک علامت سوال ارسال کنید و وضعیت پاسپورت خود را پیگیری کنید.