در تمام طول سال، شهر مشهد مملو از گردشگران ایرانی و خارجی است و اماکن توریستی این شهر می تواند برای هر گردشگری جذاب باشد. اماکن فرهنگی مانند مقبره فردوسی در کنار زیارت آرامگاه امام رضا (ع) از جمله این اماکن گردشگری هستند. به علاوه پارک های دیدنی شهر مشهد همواره پذیرای مسافران است. پارک پرندگان مشهد، پارک مینیاتوری و کوهسنگی از جمله نقاط گردشگری و تفریحی این شهر هستند. همچنین یکی از جالب ترین جاهای دیدنی مشهد که در سفر به این شهر می توانید از آن دیدن کنید، موزه نان مشهد است که در ادامه به بررسی و معرفی این موزه تماشایی می پردازیم پس با ما همراه باشید.
تاریخچه موزه نان
موزه نان یکی از موزه های دیدنی برای به نمایش گذاشتن فرهنگ هر کشور است. اولین موزه نان در دنیا متعلق به کشور آلمان است که در سال 1955 برای بازدید عموم احداث شد. پس از آلمان، در 12 کشور مختلف دیگر نیز موزه نان راه اندازی شد. موزه نان سنت پترزبورگ در روسیه، کوزه نان سوئیس، موزه نان شهر مایورکا اسپانیا، موزه نان کشور فرانسه و موزه نان مشهد از جمله موزه های نان تاسیس شده در دنیا هستند.

راه اندازی موزه نان مشهد
در تاریخ غنی و فرهنگ اصیل ایرانی، نان یکی از مهمترین منابع غذایی ایرانیان بوده است. موزه نان مشهد، برای آشنایی بیشتر با نان های سنتی ایرانی که دارای ارزش غذایی بالایی هستند، راه اندازی شد و همچنین ترویج استفاده از این نان ها در سبد غذایی افراد از دلایل دیگر ایجاد این موزه هستند.
این موزه در آبان ماه سال 1390 به عنوان اولین موزه نان در ایران و منطقه خاورمیانه، به کمک بخش خصوصی افتتاح شد. موزه نان به سبک معماری سنتی ساخته شده است و مصالح استفاده شده در ساخت این موزه، بیشتر گچ، چوب، کاهگل و آجر قدیمی هستند تا حس و حال سنتی این موزه به گردشگران آن القا شود.

معرفی موزه نان مشهد
هدف از معرفی موزه نان مشهد، توجه بیشتر به فرهنگ غنی و نان های سنتی ایرانی است. در هنگام ورود به موزه نان مشهد، فضای آتش و خاک سنتی در مقابل دیدگان شما قرار گرفته و در اطراف شما عکس های گوناگونی از نان های سنتی مختلف قرار دارند. علاوه بر نان های مختلف، مانکن ها، تجهیزات کشاورزی و لوازم نانوایی در این موزه قرار دارند تا با نحوه پخت نان از ابتدا تا انتهای مراحل آن بیشتر آشنا شوید.
در این موزه مراحل تهیه نان از ابتدا به طور کامل ترسیم شده است که مرحله اول تهیه نان، تهیه آرد است. تهیه آرد شامل مراحل مختلفی نظیر بذرافشانی، گندم چینی و آسیاب گندم است. همچنین در این موزه، نان های تنوری ساج، نان سنگک و نان تنوری سفال در معرض دید عموم قرار گرفته است که با تماشای مراحل تولید نان، با تمام زحمات کشاورزان و نانوایان در طول سال های مختلف بیشتر آشنا می شویم. رقص اپر، به عنوان یکی از آیین های سنتی خراسانی که مورد توجه کشاورزان در قدیم بوده است نیز در این موزه به نمایش در آمده است.

بخش های مختلف موزه نان مشهد
موزه نان مشهد دارای بخش های مختلفی است که هرکدام از آنها می تواند جذابیت خاص خود را داشته باشد. هر یک از مراحل تهیه نان در این موزه به طور جداگانه به نمایش در آمده است تا به طور مفصل گردشگران با آن آشنا شوند که در ادامه به معرفی این بخش ها می پردازیم:
بخش کشاورزی موزه نان
یکی از سخت ترین قسمت های تهیه نان، بخش کشاورزی و تهیه مواد اولیه برای پخت نان است. در بخش کشاورزی موزه نان، مراحل گوناگون آن برای تهیه مواد اولیه یعنی کاشت بذر، خرمن کوبی و برداشت گندم از مزارع کشاورزی را به تصویر کشیده است تا با مراحل قبل از پخت نان آشنا شویم.

بخش آسیاب موزه نان
این بخش از موزه، تمام مراحل و سختی های تبدیل گندم به آرد را نشان می دهد. تبدیل گندم به آرد با استفاده از ابزار هایی نظیر دستاس، آسیاب و آسیاب بادی انجام می گیرد که در این قسمت از موزه انواع مختلفی از این ابزار را می توانید مشاهده کنید.
بخش آتش
در این بخش موزه انواع مختلفی از تنور برای پخت نان مانند تنور سنگکی، تنور های سفالی، تنورهای عشایری، تنور های ساج و تنور های ایستاده به نمایش درآمده است که این تنور ها مرحله آخر تهیه نان را نشان می دهند.
بخش رقص اپر
بهترین بخش موزه نان، بی شک رقص اپر است. این رقص که به زمان اشکانیان باز میگردد، یکی از آیین های خراسانی مرتبط با شهرهای گناباد، خواف و تایباد است که باور های مردم در مراحل مختلف کشاورزی را نشان می دهد و شامل هجده حرکت اصلی و هشت حرکت حاشیه در زمان کاشت، داشت و برداشت محصول است. بذرافشانی، نگهبانی، خرمن کوبی، برداشت و پخت نان از جمله حرکات حاشیه هستند. آخرین مرحله نیز مربوط به دعای شکرگزاری و شادی برای برداشت محصول است.
موزه نان مشهد کجاست؟
بازدید از موزه نان مشهد می تواند سفر به شهر مشهد را برای شما خاطره انگیز تر بکند. موزه نان مشهد در کیلومتر 17 بزرگراه آسیایی قرار دارد و برای رفتن به این موزه باید پس از رسیدن به سه راه فردوسی، وارد کوچه شهید یزدی شود که کارخانه گندم دشت در آن قرار دارد. موزه نان مشهد در داخل این کارخانه احداث شده است.
ساعات بازدید از این موزه، از ساعت 7 و 30 صبح شروع و تا ساعت 14 و 30 دقیقه ادامه دارد. مدت زمانی که می توانید از این موزه دیدن کنید، بین 1 تا 2 ساعت است. در این منطقه علاوه بر موزه نان مشهد، جاذبه های توریستی دیگری مانند آرامگاه فردوسی، موزه فردوسی، بقایای مسجد جامع مشهد و بقعه هارونیه قرار دارند که می تواند هر گردشگری را برای تماشای این نقاط دیدنی به خود جذب کند.
سخن پایانی
در این مقاله از همیار تریپ به معرفی موزه نان مشهد به عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی مشهد پرداختیم. بازدید از موزه نان مشهد در کنار زیارت اماکن مذهبی و گشت و گذار در اماکن توریستی مشهد می تواند از بهترین خاطراتی باشد که شما در سفر به مشهد به یاد دارید. در ادامه به معماری ساخت این موزه سنتی اشاره کردیم و بخش های مختلف آن را شرح دادیم تا در سفر به مشهد از تماشای این جاذبه گردشگری نیز بی بهره نباشید.