معرفی قصر زیبای عین الرشید در شهر سمنان!

 

سمنان یکی از شهرهای دیدنی ایران است که جاذبه های تاریخی این شهر می تواند فرصت مناسبی برای جذب گردشگر به این شهر باشد. جاذبه های تاریخی متعددی در این شهر وجود دارد که بازدید از آنها می تواند سفری جالب را برای شما رقم بزند. قصر عین الرشید سمنان یکی از جذاب ترین جاذبه های گردشگری شهر سمنان است که در این مقاله از همیار تریپ به معرفی این جاذبه گردشگری می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

معرفی قصر عین‌ الرشید سمنان

قصر عین‌ الرشید که با نام کاروانسرای عین الرشید نیز شناخته می‌شود، بیانگر اصول معماری ایرانی در زمان صفویان است. این اثر تاریخی که از دیدنی های گرمسار در استان سمنان به شمار می‌آید، در دو کیلومتری شمال کاروانسرای قصر بهرام، در قسمت میانی فاصله دریاچه نمک و کویر بزرگ قرار دارد.

یک چشمه بزرگ و مملو از آب شیرین بین کاروانسرا و پست نگهبانی شکارگاه واقع شده که آب آن از طریق جوی آبی که همچنان آثار آن باقی است به باغ درون حصار کاخ می‌رفت تا درختان و گل‌ها را سیراب کند. خرابه‌های قصر و باغ امروز پوشیده از خارهای بیابانی است که به جای درختان و گیاهان زیبای گذشته روییده‌اند.

معرفی قصر عین‌ الرشید سمنان
معرفی قصر عین‌ الرشید سمنان

تاریخچه ساخت کاروانسرای عین الرشید

کاروانسرای عین الرشید از آثار تاریخی شهر گرمسار است و در حدود ۸۰ کیلومتر از شهر ورامین فاصله دارد. این کاروانسرا در پارک ملی کویر و در بین دریاچه نمک و کویر بزرگ واقع شده است. همچنین می‌توان گفت این کاروانسرا در منطقه‌ی سیاهکوه نیز، قرار دارد.

تاریخ ساخت این بنای تاریخی، به دوران صفویان باز می‌گردد. مانند بسیاری از کاروانسراها، این بنای تاریخی نیز جزو اقامتگاه‌های بین راهی بوده که دستور ساخت آن را شاه عباس صفوی صادر کرده است. این کاروانسرا برای مسافرانی بنا شده است که از سمت اصفهان به سمت «فرح آباد» ساری می‌رفتند. زیرا در آن زمان، سفر در فصل زمستان، دشوار بود و همچنین، وجود شوره‌زارها، به خصوص در مواقع بارندگی، مسیر را دشوارتر می‌کرد. متاسفانه در گذر زمان، کاروانسرا به دلیل عوامل طبیعی و انسانی، آسیب زیادی دیده و بسیاری از سقف‌ها و دیوارهای آن ریخته است. با این وجود، آثار باقی‌مانده از کاروانسرای عین الرشید، هنر معماری ایرانی در زمان صفویان را به رخ می‌کشد.

تاریخچه ساخت کاروانسرای عین الرشید
تاریخچه ساخت کاروانسرای عین الرشید

معماری عمارت عین الرشید سمنان

بنای عین الرشید ۸۶ متر طول و حداکثر ۴۷ متر عرض دارد و مشتمل بر دو حیاط بزرگ است. معبر ورودی به حیاط اصلی را به شکل ایوانی به طول ۹.۷ و عرض ۵.۴ متر در جبهه جنوبی بنا کرده‌اند.در دو طرف ایوان ورودی دو تالار وجود دارد که هر یک با پنج در به حیاط قصر وصل می‌شوند.

در باریکه کناری هر دو تالار، دو اتاق مستطیل شکل قرار گرفته‌اند که به تالار ها راه ندارند و مخصوص خدمه بوده‌اند. نظیر این اتاق‌ها در جبهه جنوبی حیاط نیز واقع شده‌اند که به تالارهای جنوبی راه دارند.

معماری عمارت عین الرشید سمنان
معماری عمارت عین الرشید سمنان

بخش های مختلف کاروانسرای عین الرشید

این کاروانسرا یکی از سه کاروانسرای منطقه سیاهکوه محسوب می‌شود که روی یک تپه قرار دارد. برای ساخت پی‌ها و سکوها، از سنگ و برای ساخت دیوارها و سقف، از آجر استفاده کرده‌اند. این سنگ‌ها و آجرها را با ظرافت و دقت خاصی روی هم چیده‌اند.

تالارها و ایوان‌های کاروانسرا

هنگام ورود از ایوان کاروانسرا دو تالار می‌بینید که هر کدام ۵ در دارند که رو به حیاط هستند. ارتفاع ساخت این تالارها ۵.۲۰ متر است. این تالارها و اتاق‌های درون آن مخصوص مهمانان و مسافران بوده‌اند. در کنار این تالارها دو اتاق مستطیل شکل قرار دارد. این اتاق‌ها از لحاظ معماری و زیبایی مانند سایر اتاق‌های تالارها نیستند و احتمالاً خدمه از این اتاق‌ها استفاده می‌کردند.

غیر از اتاق‌هایی که در این دو تالار مخصوص خدمه وجود دارد، در قسمت جنوبی حیاط نیز، چنین اتاق‌هایی قرار دارد که به تالار جنوبی نزدیک هستند. به منظور خدمت‌رسانی بهتر و آسان‌تر، اتاق خدمه‌ای که از مهمانان تالار شمالی و جنوبی پذیرایی می‌کردند، نزدیک همان تالارها بوده است.

برج‌های جالب کاروانسرا

یکی از موارد خاص معماری کاروانسرا، وجود برج‌های آن است که در جبهه شمالی، جنوبی و غربی آن قرار دارند. در این کاروانسرا ۶ برج ساخته شده اند که سازنده اهداف نظامی را از ساخت آن ها در نظر داشته است. در این برج‌ها، روزنه‌های کوچکی برای عبور نور و عبور تیرها قرار داده بودند. این در حالی است که این روزنه‌ها به اندازه‌ای نبود که در صورت تیراندازی، تیرها از بیرونِ برج، به نگهبان درون برج اصابت کند.

کاشی‌کاری‌ها و تزئینات کاروانسرا

شکل و شمایل جالب این کاروانسرا بی‌شباهت به قلعه نیست. همچنین، تزئینات و کاشی‌کاری‌های جالبی نیز در آن به کار بسته بودند که در حال حاضر اثر چندانی از کاشی‌کاری‌های آن باقی نمانده است.

ویژگی های قصر عین الرشید

کاروانسرای عین الرشید که یکی از بناهای تاریخی گرمسار می باشد که در نزدیکی قصر بهرام قرار دارد و قدمت آن مربوط به زمان حکومت صفویان است. این اثر تاریخی در سال ۱۳۳۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قصر عین الرشید در دو کیلومتری شمال قصر بهرام جای گرفته و در قسمت میانی دریاچه نمک و کویر قرار دارد. قصر عین الرشید یا همان کاروانسرا دارای دو حیاط بزرگ و ۲ تالار است. بیرون از کاروانسرا ۸۶ متر طول بنا و ۴۷ متر عرض آن را می توان مشاهده کرد.

اثرهایی از جوی آب را می توان در کنار این قصر مشاهده کرد که نشان دهنده انتقال آب از طریق چشمه است. در سال های گذشته این کاروانسرا از طرف میراث فرهنگی مرمت شد که از خراب شدن آن جلوگیری بعمل آورند. هنگامی که راهی گرمسار می شوید می توانید با مراجعه به سایت معتبر مستر بلیط اقدام به تهیه بلیط مورد نظر خود نمایید. هر شهری دارای آثار تاریخی مختلفی است که موقع سفر به آن، دیدار از این جاذبه های گردشگری خالی از لطف نیست.قصر عین الرشید یکی از مکان های تاریخی گرمسار است که برای بازدید از آن نیازی به پرداخت هیچ گونه هزینه ای ندارید.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.