آشنایی با جاذبه های گردشگری شهر سرخس 

 

سفر به استان خراسان رضوی می تواند یکی از بهترین سفرهای شما را رقم بزند. استان خراسان رضوی با در اختیار داشتن جاذبه های گردشگری در کنار حرم مطهر رضوی، به عنوان یکی از شهرهای توریستی ایران شناخته می شود که در طول سال، از میلیون ها گردشگر پذیرایی می کند. سرخس یکی از شهرهای دیدنی خراسان رضوی است که جاذبه های تاریخی زیادی در آن دیده می شود. در این مطلب از همیار تریپ به معرفی جاذبه های گردشگری سرخس می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

کاروانسرای رباط شرف در شهر سرخس

یکی از مهمترین منزلگاههای راه قدیم مرو باستان به نیشابور در جاده ابریشم بوده است. جغرافیا نویسان دوران اسلامی از این بنا به نام (آبگینه) به عنوان منزلی بین سرخس و مزدوران یاد نموده اند. این مکان در زمره کاخ رباط ها بوده که با نقشه ای مستطیل شکل به طول ۱۰۹ متر و عرض ۶۳ متر دربرگیرنده دو حیاط وسیع با فضاهای متعدد و کامل می باشد.

کاروانسرای مزبور در معماری ایران جایگاه ویژه ای دارد از جمله رعایت دقیق و همه جانبه تناسبات و اصول معماری اصیل ایرانی، به کارگیری طرح های آجر چینی متنوع و بدیع در نمای ایوان ها، طاق ها، گنبدها این بنا را در ردیف ارزشمندترین رباطهای دوره سلجوقی قرار داده است. وجود چندین کتیبه در آن موید بنیان این بنا در اوایل سده ششم هجری و سال ۵۰۸ ﻫ . ق است. به احتمال فراوان بانی رباط شرف ، شرف الدین علی قمی ملقب به وجیه الملک بوده است. کاروانسرای رباط شرف در فاصله ۶۰ کیلومتری جنوب غربی سرخس قرار دارد.

کاروانسرای رباط شرف در شهر سرخس
کاروانسرای رباط شرف در شهر سرخس

آرامگاه دیدنی بابا لقمان سرخس

بابا لقمان سرخسی، عارف معروف قرن چهارم هجری‌قمری، اهل شهر سرخس است. آرامگاه این عارف بزرگ بنایی آجری و باشکوه است که در نزدیکی سرخس قرار دارد. کاشی‌ها، کتیبه‌ها و طراحی هنرمندانه این بنا منحصربه‌فرد است. متاسفانه بخشی از این معماری زیبا از بین رفته است.

دریاچه بزنگان در سرخس

دریاچه بزنگان با وسعت ۵۰۰ هکتار تنها اثر طبیعی استان خراسان رضوی است. بر اساس قانون سازمان محیط زیست آثار طبیعی مجموعه‌ای از پدیده‌های نمونه جانوری و گیاهی‌اند که نادر و یا عجیبند و به لحاظ ارزش طبیعی قابل ثبت. بعضی از دریاچه‌ها، کوه‌ها و گیاهان در ایران که در اثر حوادث طبیعی به‌وجود آمده‌اند آثار طبیعی ملی و ثبت شده‌اند. اطراف این دریاچه هیچ درختی وجود ندارد اما پوشش گیاهی این منطقه را گیاهانی مانند شب‌بو، کاسنی و چتریان تشکیل داده‌اند.

آب این دریاچه ازچشمه‌های زیرزمینی و بارش برف و باران تأمین می‌شود. محیط دریاچه زیستگاه مناسبی برای پرندگان مهاجر است و ماهی‌های قزل‌آلا از ماهی‌های پرورشی این دریاچه هستند.نوعی ماهی شیر هم از ماهی‌های بومی دریاچه است که در رودخانه‌های این استان هم دیده می‌شود. طبیعت چشم‌نواز دریاچه بزنگان محیط مناسبی برای فراغت از هیاهوی زندگی شهری است.

دریاچه بزنگان در سرخس
دریاچه بزنگان در سرخس

بنای تاریخی رباط ماهی سرخس

بنای رباط ماهی که به احتمال بسیار از نام شخص خیری به نام ابوالحسن محمدبن‌حسن ماه گرفته شده است، در مجاورت رباط قدیمی‌تری منسوب به وی و همانند رباط شرف در اوایل سده ششم هجری ساخته شده است. این بنا یکی از کاخ رباط‌ها و یا کاروانسراهای شاهی و اشرافی و چهارمین منزل بعد از نیشابور به مرو در مسیر جاده ابریشم به شمار می‌آید که در حدود پنجاه کیلومتری شرق مشهد قرار دارد.

رباط ماهی همانند رباط شرف به لحاظ کاربرد وسیع و متنوع آجر و گچ‌بری‌ها از نفایس معماری عصر سلجوقی به شمار می‌آید. اگرچه گذشت زمان، عوامل طبیعی و انسانی خسارات زیادی به این بنا وارد نموده اما بقایای گچ‌بری‌ها، تنوع آجر چینی سقف‌ها، قالب کتیبه و نقوش اسلیمی آن را به عنوان یک اثر تاریخی ارزشمند بروز داده است و از جاذبه های گردشگری سرخس می باشد.

منطقه حفاظت شده کوه بزنگان سرخس

این منطقه، با اقلیمی معتدل و نیمه خشک، بهار و تابستانی مطبوع و زمستان‌های سردی دارد. دریاچه بزنگان در شرق منطقه واقع شده است. بلندترین ارتفاع منطقه از سطح دریا ۱۹۵۰ متر ارتفاع و در قله بزنگان قرار دارد و پایین ترین نقطه در بستر رودخانه هریرود و از سطح دریا ۲۵۰ متر ارتفاع دارد. کوه بزنگان از توابع بخش مرزداران شهرستان سرخس و در ۲۸ کیلومتری شمال غرب شهر مزداوند و ۱۲۸ کیلومتری شرق مشهد قرار گرفته است.

درختان زبان گنجشک، ارس، پسته وحشی و همچنین آنغوره، شاه تره، کاکوتی، گل ختمی و گل گاوزبان در آن یافت می‌شود. این منطقه منطقه ای تپه ماهوری است. پوشش جانوری منطقه شامل گراز، پلنگ، کل، بز، قوچ، میش، گرگ، کفتار، روباه، خرگوش و… است.

منطقه حفاظت شده کوه بزنگان سرخس
منطقه حفاظت شده کوه بزنگان سرخس

سد دوستی سرخس

این سد در مرز ایران و ترکمنستان بر روی رودخانه مرزی هریرود در ۷۵ کیلومتری شهرستان سرخس در شمال شرق خراسان رضوی احداث شده است. این سد از نوع خاکی با هسته رسی به ارتفاع ۷۸ متر، طول تاج ۶۵۵ و عرض تاج ۱۵ متر می‌باشد. مخزن این سد دارای گنجایش ۱۲۵۰ میلیون مترمکعب می‌باشد. این سد با همکاری مشترک ایران و ترکمنستان ساخته شده است.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.