عمارت بهنام؛ جذاب ترین خانه تاریخی تبریز!

 

سفر به تبریز می تواند یک سفر خاطره انگیز برای شما باشد. تبریز یکی از دیدنی ترین شهرهای ایران است که می توانید با سفر به این شهر از جاذبه های گردشگری خاص آن دیدن کنید. آثار تاریخی جذاب تبریز می تواند کاری کند تا بارها و بارها به این شهر سفر کنید. خانه تاریخی بهنام یکی از بهترین جاذبه های گردشگری تبریز است که در این مطلب از همیار تریپ به معرفی آن می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با خانه تاریخی بهنام تبریز

خانه قدیمی بهنام که به خانه قدکی نیز معروف است در نزدیکی بازار تبریز در خیابان مقصودیه قرار دارد. این خانه در دوره ناصرالدین شاه مرمت و تزئینات نقاشی به آن اضافه شده است. معماری این خانه تاریخی به قدری کامل و تزیینات و گچبری‌های به عمل آمده در آن به حدی درخور توجه و هنرمندانه است که این بنا را جز بناهای قابل مطالعه و دارای اهمیت ویژه‌ در تاریخ می‌دانند و معمارانی که خانه را بررسی کرده‌اند معتقدند که یکی از خصوصیات منحصر به فرد این خانه تاریخی کامل بودن مجموعه، پلان معماری و تنوع در ابعاد اتاق‌ها ضمن رعایت تقارن در نما است که همین زیبایی موجب شده که گردشگران بسیاری برای بازدید به این خانه تاریخی مراجعه کنند.

آشنایی با خانه تاریخی بهنام تبریز
آشنایی با خانه تاریخی بهنام تبریز

بخش های مختلف خانه بهنام تبریز

این خانه تاریخی درست همانند بسیاری از خانه‌های قدیمی دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است. حیاط اندرونی این خانه از حیاط بیرونی آن بزرگتر است. ورودی این ساختمان از کوچه مشیر دفتر و از طریق دالانی در پشت خانه صورت می‌پذیرفته است. از سردر این خانه به هشتی و از هشتی به حیاط باغچه وارد می‌شود. در دوره‌ی قاجار فضای اندرونی و بیرونی این خانه بازسازی شد و علاوه بر تزیینات داخلی به دلیل طراحی متناسب با فصول مختلف سال یکی از کاربردی‌ترین معماری‌های ایران را دارد. بهار خواب این مجموعه در ضلع شمالی مجموعه و رو به حیاط اندرونی است. نشیمن تابستانی این خانه تاریخی را ایوان جنوبی در نظر گرفتند و شاه‌نشین این خانه ایوان شمالی با ستون‌های چوبی و گچبری‌های بی‌نظیرش بود. قسمت غربی این خانه که تخریب شده اصطبل، مطبخ، توالت قرار داشته است.

بخش های مختلف خانه بهنام تبریز
بخش های مختلف خانه بهنام تبریز

معماری خانه بهنام تبریز

ساختمان اصلی، را قشلاقی و دیگری را ساختمان ییلاقی می‌نامند که با توجه به فصل و دمای هوا، هر کدام مورد استفاده قرار می‌گرفتند؛ ورودی عمارت بهنام نیز در پشت خانه قرار داشته و درب آن از کوچه مشیر بوده است. از دیگر قسمت‌های عمارت می‌توان به یک هشتی اشاره کرد که برای ورود، ابتدا باید از آن عبور می‌کردند. تقریبا تمامی خانه‌هایی که در آن زمان ساخته می‌شدند، دارای این هشتی بودند و علت آن هم جلوگیری از دیده شدن داخل خانه توسط افراد دیگر بوده است. از قسمت‌های جالب توجه این خانه، وجود طنبی در آن است که زیبایی چشمگیری دارد؛ طنبی یا هفت دَری به اتاقی گفته می‌‎شود که دارای ۷ درب است و در اطراف آن نیز اتاق‌های دیگری قرار گرفته‌اند.

معماری خانه بهنام تبریز
معماری خانه بهنام تبریز

بازدید از خانه بهنام تبریز

اگرچه ساخت این بنا به اواخر حکومت زندیان باز می‌گردد اما در زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار این خانه مورد بازسازی قرار گرفت و بسیاری از تزئینات گچی و نقاشی‌هایی که امروزه می‌بینید در این دوران به خانه اضافه شد. برای بازدید از این خانه تاریخی باید مبلغ اندکی را برای بهای بلیط بپردازید که در مقابل ارزش بازدید از این خانه بسیار ناچیز است. همچنین بهتر است زمانی حدود ۲ ساعت برای بازدید کامل خانه گنجه‌ای اختصاص دهید.

دسترسی به خانه بهنام تبریز

این خانه در خیابان مقصودیه و در نزدیکی بازار تاریخی تبریز ساخته شده است اما برای وارد شدن به خانه گنجه‌ای باید از کوچه مشیر دفتر و از طریق دالانی که در پشت خانه وجود دارد وارد شد. همچنین درهای این خانه از ساعت ۱۰ صبح الی ۲ ظهر و از ساعت ۴عصر الی ۶ عصر به روی بازدیدکنندگان باز است. اگر قصد دارد با ماشین شخصی خود به دیدن این خانه بروید بهتر است بدانید برای خانه گنجه‌ای پارکینگی تعبیه نشده است از این رو بهتر است خودرو خود را دورتر پارک کنید و مسیری را پیاده روی کنید و یا اینکه از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.

آدرس: تبریز، میدان ساعت، محله مقصودیه، دانشگاه هنر تبریز، خانه بهنام تبریز

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.