همه چیز درباره سرای عامری ها در کاشان

 

کاشان یکی از زیباترین شهرهای ایران است و با سفر به کاشان می توانید از جاذبه های گردشگری خارق العاده ای دیدن کنید که بازدید از آنها تا مدت ها در ذهن شما باقی خواهد ماند. آثار تاریخی شگفت انگیز کاشان باعث شده تا این شهر به عنوان یکی از بهترین شهرهای توریستی ایران شناخته شود. در این مطلب از همیار تریپ به معرفی سرای عامری‌ها در شهر کاشان می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

معرفی سرای عامری‌های کاشان

خانه تاریخی عامری ها در کاشان یکی از بزرگترین خانه های تاریخی شهر کاشان است که قدمت آن به دوران زندیه برمی گردد که البته بعدها در دوران قاجار باز هم از آن بزرگتر شده و قسمت های دیگری به آن اضافه شد. وسعت این خانه که در محله ی سلطان میراحمد کاشان قرار گرفته است، هفت هزار متر مربع با زیر بنایی گسترده است و بطور کلی در آن ۸۵ اتاق وجود دارد. این خانه همچنین دارای چند حیاط است که قدیمی ترین آن حیاط بیرونی و درونی است. همان طور که گفته شد این خانه هم مثل بیشتر خانه های تاریخی کاشان از ۲ بخش بیرونی و درونی تشکیل شده است که در هر کدام از آنها بخش های دیگری مثل حوضخانه، ایوان، اتاق هایی با ۳ در و شاهنشین های ۷ دری دیده می شود که دور تا دور حیاط با هماهنگی کامل قرار گرفته اند.

معرفی سرای عامری‌های کاشان
معرفی سرای عامری‌های کاشان

معماری سرای عامری‌ها در کاشان

در مورد معماری خانه های تاریخی عامری ها در کاشان باید گفت که از معماری ایرانی کمک گرفته شده است. چه بخش های بیرونی و چه بخش های درونی مزین به گچبری های بسیار زیبا و منبت کاری های پر جزئیات و دیگر تزیینات ایرانی است. خانه ی عامری ها دارای چندین حیاط است که در همه ی آن ها، اصل تقارن رعایت شده است و بادگیر به کار رفته در آن، بلندترین بادگیر در بین بقیه ی ی خانه های کاشان است. در خیاط ها، حوضخانه هایی به چشم می خورد که در فصل تابستان کاربری داشته اند. خانه ی تاریخی عامری ها دارای ۲ حمام زنانه و مردانه بصورت مجزا است. در دوران قدیم که خاندان سهام السلطنه در این خانه زندگی می کردند، به دلیل وسعت زیاد خانه، بخشی از حیاط های درونی و بیرونی آن به فرزند او رسید و در بقیه ی ساختمان ها هم افراد دیگر این خاندان مستقر شدند که همین مساله باعث شد تا کم کم قسمت های خانه از هم تفکیک شود و بعضی از قسمت ها به افراد دیگر فروخته شود.

معماری سرای عامری‌ها در کاشان
معماری سرای عامری‌ها در کاشان

ویژگی های جذاب خانه عامری‌ها در کاشان

مجموعه خانه های تاریخی عامری ها یکی از قدیمی ترین خانه های تاریخی کاشان است. قدمت این مجموعه به دوران زندیه مربوط می شود، لیکن وضعیت فعلی آن مربوط به دوره ی قاجار (اواسط قرن 13 هجری) است که به وسیله ی سهام السلطنه ی عامری بازسازی و توسعه یافته است. این مجموعه مشتمل بر هفت حیاط می باشد که چهار حیاط آن به صورت بیرونی، اندرونی، مهمان خانه، خیاط خدمه و سواران نظامی مورد استفاده و در سه حیاط دیگر بستگان نزدیک سهام السلطنه سکونت داشتند. طرح، معماری، شکوه و تزئینات جالب این مجموعه و ایوان ها و حوض خانه ها و زیرزمین ها و حیاط های گودال باغچه ی این مجموعه، آن را در ردیف یکی از دیدنی ترین بناها قرار داده است.

مجموعه مذکور دارای حمام اختصاصی زنانه و مردانه می باشد. مهمترین بخش خانه عامری ها شامل دو بخش اندرونی و بیرونی همراه با حوضخانه، ایوان‌ های رفیع و شاهنشین ‌های ۷ دری و تعداد زیادی اتاق ‌های ۳ دری است که گرداگرد حیاط با آهنگی موزون و به صورت قرینه استقرار یافته ‌اند. تمامی بدنه خارجی حیاط‌ ها و برخی از بدنه ‌ها و پوشش‌ های داخلی با انواع تزیینات زیبا و هنرمندانه ایرانی همچون گچبری، یزدی و رسمی بندی، مقرنس، نقاشی روی گچ، درودگری، منبت کاری، گره چینی و برخی از هنرهای تزیینی دیگر پوشیده شده است.

ویژگی های جذاب خانه عامری‌ها در کاشان
ویژگی های جذاب خانه عامری‌ها در کاشان

شرایط کنونی سرای عامری‌ها چگونه است؟

بازسازی و مرمت این خانه در سال ۱۳۷۳ آغاز شد و با ادامه روند بازسازی، این بنا در طرح پردیس سازمان میراث فرهنگی کشور قرار گرفت تا به‌عنوان اقامتگاه گردشگری مورد بهره‌برداری قرار گیرد. با واگذاری خانه عامری‌ها به بخش خصوصی مرمت این بنا در فاز اول تکمیل، و در بهار ۹۳ خانه عامری‌ها به‌عنوان بزرگ‌ترین خانه – هتل سنتی ایران فعالیت خود را آغاز کرد. مرمت فاز دوم خانه – هتل عامری‌ها نیز در دست اجراست.

این خانه تاریخی به عنوان یک مجموعه اقامتی بی نظیر در ۲۶ خرداد ماه ۱۳۹۳ افتتاح گردیده است. سرای عامریها دارای هفت حیاط بزرگ است که دو یا سه تای آنها برای بازدید عموم باز بوده و بقیه جزو مهمانسرا هستند. خانه‌ی عامری‌ها در میان خانه‌های کاشان دارای بلندترین بادگیر هم است. چهار حیاط بیرونی، اندرونی، مهمان‌خانه، حیاط خدمه و سوارکاران نظامی مورد استفاده قرار می‌گرفته است و بستگان سهام السلطنه در سه حیاط دیگر سکونت داشته‌اند، بعلاوه این خانه دارای حمام اختصاصی جداگانه‌ی زنانه و مردانه هم است.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.