روستای ریجاب کرمانشاه؛ خاص و دوست داشتنی!

 

کرمانشاه یکی از شهرهای زیبای ایران است که با سفر به این شهر می توانید از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری شگفت انگیزی دیدن کنید. کرمانشاه هر ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران است و روستای ریجاب جزو بهترین جاهای دیدنی کرمانشاه محسوب می شود که آثار تاریخی و آب و هوای عالی آن می تواند شما را به سفر مجدد به این روستا ترغیب کند. در این مطلب از همیار تریپ به معرفی روستای ریجاب کرمانشاه و جاذبه های گردشگری آن می پردازیم پس در ادامه با ما همراه باشید.

آشنایی با روستای ریجاب در کرمانشاه

ریجاب در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب شهر کرمانشاه و در مسیر شهرستان دالاهو به سرپل ذهاب واقع شده است. ریجاب که در زبان کوردی به آن ریژاو می گویند به معنی محل ریزش آب است. وجود آبشار خروشان ریجاب و رود زیبا الوند در این منطقه موجب شده است که ریجاب نام بگیرد. ریجاب از شمال به شهرستان ثلاث باباجانی، از غرب و جنوب غرب به شهرستان سرپل ذهاب و از شرق به شهرستان کرند منتهی می شود.

آشنایی با روستای ریجاب در کرمانشاه
آشنایی با روستای ریجاب در کرمانشاه

چشم انداز روستای ریجاب

ریجاب منطقه ای کوهستانی است و توسط کوه هایی مانند قله برزه، تاش خزی، مله سوره احاطه شده است. ریجاب به سرزمین سنگ و آب مشهور است زیرا در آن چشمه های خروشان و آبشارهای متعددی در دل کوه ها قرار گرفته و موجب شده است طبیعتی فوق العاده زیبا و چشم نواز داشته باشد. مرکز این شهر بان مزاران نام دارد و از جمله روستاهای آن می توان به روستای دالاب، شالان، کوشکری، زرده، ژالکه و شهرک ریجاب اشاره نمود.

بیشتر بخوانید: نگاهی به زیباترین پارک های شهر کرمانشاه

جاذبه‌های گردشگری روستای ریجاب

منطقه ریجاب دارای بیش از ۳۰ اثر باستانی است؛ از جمله این آثار وجود راه باستانی ساسانی در این منطقه است که این راه فقط با پای پیاده قابل عبور بوده و از جمله راه‎هایی است که عشایر برای عبور و مرور خود از آن استفاده می‌کنند. میراث‌ با ارزش و پر گوهر تاریخی هم‌چون دیوار دفاعی و مجموعه قلعه یزدگرد سوم آخرین پادشاه ساسانی و آتشگاه‌ریجاب گویای قدمت کهن ریجاب می‌باشد. مجموعه بناهای یادمانی قلعه یزدگرد در ۱۵ کیلومتری سه‌راهی ریجاب به سرپل ذهاب قرار دارد.

جاذبه‌های گردشگری روستای ریجاب
جاذبه‌های گردشگری روستای ریجاب

تاریخچه روستای ریجاب و آثار تاریخی آن

باستان‌شناسان قدمت این بنا را به دوره ساسانی نسبت داده‌اند. این منطقه که با عنوان قلعه یزدگرد در ادبیات باستان‌شناسی شناخته می‌شود، دارای وسعت تقریبی حدود ۴۰ کیلومتر مربع و شامل چند محوطه در کنار هم است. به تازگی باستان‌شناسان در نزدیکی روستای بان‌زرده در محلی که به «گچ گنبد» معروف است بقایایی یافته‌اند. در عمق نزدیک سطح زمین این سایت، دیوارهای آجری با ملات کشف و طبقه اول ساختمانی کاوش شد که با گچ‌بری‌ زینت یافته بود.

معماری روستای ریجاب کرمانشاه 

سبک گچبری‌های روستا با نقش‌های برجسته‌ از تصویر انسان و حیوان و برخی نقوش تزئینی به آثار دوره سلوکی‌ و اشکانیان نزدیک است. همچنین در ابتدای زمین‌های مربوط به روستای بان زرده، بقایای برج بزرگ مدوری به چشم می‌خورد که به آشپزخانه شهرت یافته و درست مقابل آن در طرف دیگر مسیر، برجی در ابعاد کوچکتر قابل تشخیص است. وجود این دو برج در کنار یکدیگر این احتمال را ایجاب می‌کند که شاید اینجا دروازه اصلی ورود به قلعه یزدگرد و تأسیسات بان زرده بوده باشد. مصالح کلیه این آثار از قلوه‌ سنگ و ملاط بوده و ساختمان‌ها معرف کامل معماری عصر ساسانی است.

معماری روستای ریجاب کرمانشاه 
معماری روستای ریجاب کرمانشاه

آثار تاریخی روستای ریجاب و اطراف آن

  • مقبره شیخ بایزی بستانی آتشگاه دیگری است که در داخل آن دو قبر اسلامی در کنار هم دیده می‌شوند که اهالی محل یکی از آن‌ها را قبر شیخ بایزی معرفی می‌کنند.
  • در دوران اسلامی نیز شاهد بناهایی هستیم؛ ابودجانه نام یکی از صحابه پیامبر، مقبره‌ای واقع شده در ریجاب که نسبت به بقیه آثار شناخته شده‌تر و به‌مراتب سالمتر مانده است و مربوط به صدر اسلام است.
  • وسط روستای ریجاب قدیم (ریجاب بالا) مسجدی مستطیل شکل که از قلوه سنگ و ملات ساخته شده، قرار گرفته است؛ مسجد عبدالله بن عمر علی الظاهر از بناهای قبل از اسلام بوده، که پس از ظهور اسلام در ایران به مسجد تبدیل و از نخستین مساجد ساخته شده در ایران به حساب می‌آید. این مسجد اگر از مسجد «تاریخانه» دامغان که قدیمی‌ترین مسجد ایران است.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.