همه چیز درباره قلعه رزه اندیمشک!

 

اندیمشک یکی از شهرهای دیدنی استان خوزستان است که جاذبه های گردشگری متعددی را می توان در آن مشاهده کرد. طبیعت دیدنی اندیمشک و آثار تاریخی این شهر که بیانگر تاریخ غنی این شهر است، از دلایل جذب گردشگر به این شهر توریستی است. قلعه رزه اندیمشک یکی از جاذبه های گردشگری این شهر است در سفر به اندیمشک بازدید از آن توصیه می شود. در این مقاله از همیار تریپ به معرفی قلعه رزه اندیمشک می پردازیم پس در ادامه با ما همراه باشید.

آشنایی با قلعه رزه اندیمشک

حالا که جاهای دیدنی اندیمشک را به شما معرفی می‌کنم باید از قلعه رزه هم یاد کنیم. این دژ تاریخی از دوران صفویه به‌جا مانده و محل اتراق مسافرانی بوده که از خرم‌آباد به‌سمت اندیمشک می‌رفتند. خوشبختانه، امروزه هم یک جاده آسفالته و سرتاسری از کنار آن می‌گذرد و دسترسی به قلعه را آسان می‌کند.

قلعه رزه از جاهای دیدنی اندیمشک با اسامی مختلفی از قبیل قلعه رزمانان و قلعه رزمان هم شناخته می‌شود و در نیم‌کیلومتری جنوب شرقی روستایی به اسم قلعه رزه قرار دارد. بازدید از این جاذبه تاریخی رایگان است و نهایتا نصف روز طول می‌کشد. این دژ باستانی از جاهای دیدنی اندیمشک با استفاده از مصالحی مانند ساروج، قلوه سنگ و گچ روی یک تپه سنگی بنا شده و پلان چهار ایوانی و مستطیل‌ شکل دارد.

آشنایی با قلعه رزه اندیمشک
آشنایی با قلعه رزه اندیمشک

تاریخچه عمارت رزه اندیمشک

این بنای تاریخی محل سکونت کاروانیانی بوده است که از خرم‌آباد به اندیمشک، تردد داشته‌اند. قدمت این میراث ملی به دوران حکومت صفویان بازمی‌گردد که به همت فردی به نام «حسین خان والی» و در سال ۱۰۰۸ هجری قمری ساخته شده است.

این قلعه در زمان پهلوی اول و هنگام فتح لرستان به دست سپاهیان رضاشاه، از لحاظ نظامی بسیار مهم و ارزشمند بوده و از قرارگاه‌های اصلی برای پیشگیری از شورش به شمار می‌رفت. این قلعه که مربوط به دوره صفویان است روزی محل استراحت کاروانیانی بوده که به سمت خرم‌ آباد راه می ‌پیمودند.

اهمیت تاریخی این بنا فقط به عصر صفوی برنمی‌ گردد، این قلعه به هنگام تصرف لرستان بدست قوای دولتی رضاشاه، اهمیت نظامی فراوان داشته و یک از قرارگاه‌ های مهم جلوگیری از شورش، یاغیگری و غارت به‌ شمار می‌ رفته است.

تاریخچه عمارت رزه اندیمشک
تاریخچه عمارت رزه اندیمشک

معماری قلعه رزه اندیمشک

با نگاه کردن به نمای کلی دیوارها و اتاق‌های این کاروانسرا می‌توان فهمید که ترکیب معماری آن در دوره‌های بعد دستکاری شده است. قلعه رزه از ۱۴ اتاق متصل به هم تشکیل شده و کل قلعه فقط یک درب ورود و خروج دارد. مراقب باشید، بخش‌های شمالی و جنوبی این کاروانسرا به یک پرتگاه منتهی می‌شود. در سفر به اندیمشک حتما به این قلعه کهن هم سری بزنید.

در بخش شمالی قلعه می‌توان عمارتی دو طبقه اما با مساحتی کوچک‌تر را مشاهده کرد که به «حسینه» یا «قلعه حسینی» شناخته می‌شود. این کاروانسرا دارای پلان چهارگوش و مستطیل شکل در جهت شرقی و غربی بوده و از نوع چهار ایوانی و از بناهای دوره صفوی است؛ و توسط شخصی به نام «حسین خان والی» عصر صفوی در سال ۱۰۰۸ هجری ساخته شده ‌است.

قلعه رزه دارای ۱۴ اتاق مسکونی بوده که در داخل هر اتاق ۴ طاقچه ساخته شده و تمام اتاق ‌ها به هم ارتباط دارند و برای ورود و خروج از قلعه، تنها یک در وجود داشته ‌است.

مصالح بکار رفته در ساخت کاروانسرا از سنگ قلوه، ساروج و گچ بوده ولی در دوره‌ های بعد برای بازسازی آن کنگره‌ هایی جهت نگهبانی ساخته شده، جهت شمالی و جنوبی کاروانسرا به پرتگاه منتهی می شود. در شمال این قلعه، یک بنای دو طبقه کوچک ‌تر نیز وجود دارد که به حسینه یا قلعه حسینی مشهور است.

معماری قلعه رزه اندیمشک
معماری قلعه رزه اندیمشک

دسترسی به قلعه رزه اندیمشک

قلعه رزه از جاهای دیدنی اندیمشک در استان خوزستان، شهرستان اندیمشک، کیلومتر ۴۶ جاده اندیمشک-پل دختر و در فاصله نیم کیلومتری روستای رزه قرار دارد. قلعه رزه، قلعه رزمان یا قلعه رزمانان نام قلعه ‌ای است که درست کنار جاده اندیمشک پل ‌دختر در کیلومتر ۴۶ این جاده قرار دارد.

این قلعه زیبای سنگ و ساروجی، بهارها، در طبیعت سبز و دلربای استان خوزستان، دلبری می‌ کند. کیلومتر ۴۶ جاده اندیمشک پلدختر در حدود ۵۰۰ متری جنوب شرقی روستای قلعه رزه و در حاشیه جاده می‌ باشد.

خود قلعه رزه و فضای پیرامون آن امکانات رفاهی و تفریحی خاصی ندارد. اما همان‌طور که قبلا گفتم این دژ فاصله بسیار کمی با روستای رزه دارد. بنابراین، در صورت لزوم می‌توانید از امکانات رفاهی ابتدایی روستا استفاده کنید.

«قلعه رزه»، «قلعه رزمانان» و «قلعه رزمان» نام‌های یکی از جاذبه های گردشگری اندیمشک است که در مسیر خرم‌آباد به اندیمشک و در فاصله‌ی نیم کیلومتری از بخش جنوب شرقی روستای قلعه زرده قرار دارد.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.