قلعه والی؛ جاذبه گردشگری شگفت انگیز در ایلام

 

سفر به ایلام می تواند یک سفر هیجان انگیز باشد. در شهر ایلام می توانید از جاذبه های گردشگری شگفت انگیزی دیدن کنید به همین دلیل ایلام به عنوان شهری توریستی در ایران شناخته می شود. یکی از جاذبه های دیدنی شهر ایلام، قلعه والی ایلام نام دارد. در این مقاله از همیار تریپ به معرفی قلعه والی ایلام و جاذبه های گردشگری آن می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با قلعه والی ایلام

در سال ۱۳۲۶ هجری قمری غلامرضا خان فیلی، پسر حسینقلی خان ابوقداره، والی این منطقه در دوره قاجار دستور ساخت قلعه والی ایلام را صادر کرد. این قلعه در ده بالا روی تپه ای نسبتا بلند احداث شد و اکنون در ضلع شمالی خیابان پاسداران قرار گرفته و ارتفاع فعلی از کف حیاط حدودا ۴ متر است. بر روی سنگ نوشته‌ ای در این منطقه غلامرضاخان در مورد دستور وی به ساختن قلعه حسین آباد فیلی با معماری حاج درویش علی کرمانشاهی و حجاری رضاقلی اشاره شده  که ساخت Vali Castle در سال ۱۳۲۵ قمری به اتمام رسیده است.

آشنایی با قلعه والی ایلام
آشنایی با قلعه والی ایلام

ویژگی های جذاب قلعه والی ایلام

قلعه والی دارای اتاق ‌های تو در تو است که دارای ۲۰ اتاق بزرگ، ۵ اتاق کوچک، ۴ ایوان و ۲ تراس کوچک در ضلع جنوبی است. ضلع شرقی و غربی قلعه کاملاً به صورت قرینه ساخته شده اند و از حیاط با چهار پله سنگی به اتاق ها و ایوان ‌ها خواهید رسید. این قلعه دارای سه راه پله است که به پشت بام دسترسی خواهید داشت. همچنین این قلعه دو برج نگهبانی به صورت نیم دایره دارد.

در داخل راهرو ها نیز قسمت هایی به صورت طاق نما در دیوار ساخته شده که محل استقرار نگهبانان بوده ‌است. سقف راهروی ورودی ضلع شرقی و اتاق شاه نشین با کاشی‌ های رنگی و گچبری‌ های زیبایی تزیین شده ‌اند. همچنین در این قلعه شش زیر زمین در سه ضلع شمال، غرب و شرق وجود دارد و روشنایی این قسمت ها به وسیله پنجره‌ های مشبک آجری و رنگی تامین می شود. در بازسازی های انجام گرفته بر روی این قلعه، در سقف‌ ها از ملات گچ و در دیوار ها از گل و آهک و از ملات ماسه و سیمان استفاده شده‌ است.

ویژگی های جذاب قلعه والی ایلام
ویژگی های جذاب قلعه والی ایلام

معماری دیدنی قلعه والی ایلام

قلعه والی ایلام دارای مساحت ۴۶۸۷ متر مربع و زیربنای ساختمان آن ۱۴۶۴ متر مربع است. این بنا دارای قسمت های متعدد از جمله حرمسرا، قسمت شاه نشین، اتاق آیینه و زندان در زیر زمین می باشد. قلعه دارای یک حیاط میانی است که حدود ۷۰۰ متر مربع وسعت دارد. سه طرف حیاط را بنای ساختمان در بر گرفته است. عمده مصالح به کار رفته در ساخت قلعه والی ایلام شامل سنگ، آجر، گچ، کاشی و چوب است. قلعه دارای سه در ورودی در قسمت شرق، غرب و جنوب است که در اصلی در قسمت جنوبی است و دیگر درها خصوصی بوده است.

هنگامی که از در اصلی وارد می شویم به ‌وسیله ۱۱ پله ۲۰ سانتی ‌متری وارد اتاق نگهبانی می شویم و سپس ۸ پله دیگر ما را به حیاط قلعه خواهند رساند. ورودی اصلی قلعه والی یاد آور بناهایی یونانی است و دو ورودی دیگر با راهروهایی سرپوشیده به حیاط متصل می ‌شدند، کاربرد خصوصی داشتند یعنی برای عبور مهمانان قلعه استفاده می ‌شدند. وجود نرده های مشبک آجری به رنگ فیروزه ای، تراس های سرپوشیده ضلع جنوبی همراه با پنجره های مشبک با شیشه های رنگی، ارسی ها، ستون های مدور، سرستون های نقاشی شده ایوان، قوس های کمانی و تزئینی و کاربندی بالای آن با کاشی های رنگی در کنار درختان سر به فلک کشیده و کهنسال کاج و حوض مستطیل شکل در صحن جلوی قلعه چشم انداز فوق العاده را در هنگام ورود به قلعه والی ایلام شکل داده اند.

معماری دیدنی قلعه والی ایلام
معماری دیدنی قلعه والی ایلام

چشم انداز قلعه والی ایلام

ورودی اصلی قلعه در ضلع جنوبی قرار گرفته و با ۱۱ پله به داخل اتاق نگهبانی، سپس با هشت پله دیگر به کف حیاط می رسد، این سبک یونانی است. درهای دیگر قلعه نیز به صورت خصوصی برای تردد مهمان ها احداث شده‌ اند. قسمت هایی از آینه کاری ها در سقف یکی از اتاق ها مانده ‌است. نمای بیرونی دیوار ها نیز از سنگ های تراشیده شده به شکل مستطیل است و به حالت برجسته نقش های اسلیمی مختلف بکار رفته است.

نرده های مشبک آجری به رنگ فیروزه ای، تراس های سرپوشیده همراه با پنجره های مشبک و شیشه های رنگی، ارسی ها، ستون های مدور، سرستون های نقاشی شده، قوس های کمانی در کنار درختان سر به فلک کشیده و حوض مستطیلی شکل همگی جزو زیبایی هایی است که در هنگام ورود به قلعه والی ایلام شما را جذب خود می کند.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.