دریاچه مخرگه کرمان؛ تنها دریاچه آینه‌ای ایران!

 

کرمان از جمله شهرهای جذاب ایران از نظر توریستی محسوب می شود که گردشگران علاقه زیادی به بازدید از این شهر گردشگری دارند. با وجود هوای گرم کرمان اما جاذبه های گردشگری و اماکن تفریحی بسیاری در این شهر دیده می شود که دریاچه مخرگه کرمان یکی از بهترین نقاط توریستی این شهر به شمار می رود. در ادامه این مطلب از همیار تریپ به معرفی دریاچه مخرگه و ویژگی های جالب آن می پردازیم پس با ما همراه باشید.

چشم انداز دریاچه مخرگه کرمان

دریاچه مخرگه از جاهای دیدنی شهر بابک است که ویژگی برجسته‌اش خیلی از گردشگرها را تا این شهر می‌کشاند. انعکاس تصویر آسمان در این دریاچه صحنه‌ای تماشایی را به وجود می‌آورد. به همین خاطر به دریاچه نمک شهر بابک، بزرگ‌ترین آیینه طبیعی ایران می‌گویند. این دریاچه دست کمی از بزرگ‌ترین آینه طبیعی دنیا یعنی «سالار اویونی» در بولیوی ندارد.

بی‌شک با دیدن این دریاچه دلتان می‌خواهد که این تصویر، بی‌انتها باشد؛ اما وسعت دریاچه مخرگه شهربابک فقط ۲۵ کیلومتر مربع است.

چشم انداز دریاچه مخرگه کرمان
چشم انداز دریاچه مخرگه کرمان

ویژگی های دریاچه مخرگه

درازای این دریاچه ۷ کیلومتر است و پهنایش به ۵.۵ کیلومتر می‌رسد. از دیگر ویژگی‌های خوب دریاچه نمک شهر بابک، عمق کم آن است و به‌راحتی می‌توانید در آن قدم بگذارید. عمیق‌ترین بخش دریاچه، عمقی به‌اندازه ۳۰ سانتی‌متر دارد. مخرگه یکی از دریاچه‌های نمکی ایران محسوب می‌شود و آن را به اسم دریاچه چاه زنگار هم می‌شناسند.

منشا آبی که در دریاچه مخرگه شهربابک جمع می‌شود از بارش باران است. سرازیر شدن رودخانه‌های اطراف هم بخش دیگری از آب دریاچه را تأمین می‌کند.تعدادی از این رودها از کوه‌های اطراف مثل چاه گز، چاه پوزه، چاه خشک و چاه معدن سرچشمه می‌گیرند. باقی رودها هم از پیر قوچان، تپه ماهور و چشمه انجیر جاری می‌شوند.

رودخانه فصلی حبیب الله خانی از رودخانه‌های معروفی است که به دریاچه چاه زنگار می‌ریزد و آبی شیرین دارد؛ اما به خاطر بستر نمکی و حل‌شدن نمک‌ها آب‌های شیرین ورودی کم‌کم رو به شوری می‌روند. گرمای زیاد منطقه و تبخیر مداوم آب دریاچه نمک شهربابک هم دلیل دیگر شوری آب است. در بعضی از ماه‌های سال این دریاچه چهره‌ای خشک و کویری دارد و خبری از آیینه‌درونی‌اش نیست. جالب است بدانید اگر در این زمان تا عمق ۴۰سانتی‌متری دریاچه را حفر کنید به آب شیرین می‌رسید. کافی است فقط ۱۰ میلی‌متر باران ببارد تا زیباترین آینه طبیعی در پیش چشم‌هایتان شکل بگیرد.

دریاچه مخرگه شهربابک اکوسیستم خاصی دارد. مسطح‌بودن بستر دریاچه مهم‌ترین عامل به‌وجودآمدن سطح آیینه‌اش است. آب زلالی که به دریاچه نمک شهربابک می‌ریزد هم در این ویژگی بی‌تأثیر نیست.

ویژگی های دریاچه مخرگه
ویژگی های دریاچه مخرگه

دسترسی به دریاچه مخرگه

دریاچه مخرگه با جهت شمال غربی، به دشت سه چاه و ریگ سفید محدود و در انتها از سمت کویر مروست از محدوده شهرستان خارج می‌شود. در جهت جنوب شرقی نیز به کویر نمک سیرجان مرتبط می‌گردد.

آدرس: استان کرمان، شهربابک، ۳۲ کیلومتری جنوب شهربابک

برای دسترسی به دریاچه مخرگه، دو راه پیش رو دارید. جاده‌های استبرق یا ساراب را در سمت جنوبی شهربابک پیش بگیرید. پس از عبور از کارخانه آجر گود غلامعلی، با طی ۱۸ کیلومتر به چاه‌های آقای رضا اسلامی در مرتع مخرگه خواهید رسید.

راه دیگر که طولانی‌تر است، از طریق بزرگراه شهربابک-سیرجان است. در کیلومتر ۳۵ جاده، در جاده فرعی با تابلوی معدن سنگ قوچان بپیچید. مسیر را به‌سمت جنوب غربی ادامه دهید تا به مقصد برسید. حدود ۲۰ کیلومتر از این مسیر خاکی است.

چه نکاتی را در بازدید از دریاچه مخرگه باید در نظر داشته باشیم؟

  • هرگز بدون همراهی راهنمای آشنا راهی این منطقه نشوید؛ چون دچار سردرگمی در میان باتلاق‌ها خواهید شد.
  • با خودرو وارد محدوده دریاچه نشوید.
  • طبیعت بکر دریاچه را حفظ کنید و از وارد آوردن هرگونه آسیب و ریختن زباله (حتی موارد تجزیه‌پذیر و ته‌سیگار) جدا خودداری کنید.
  • در حال حاضر امکانات زیادی در این منطقه وجود ندارد؛ بنابراین آب آشامیدنی و خوراکی خشک و دیگر وسایل ضروری را همراه داشته باشید.
  • ایران، خانه اقوام و فرهنگ‌های گوناگون است. در سفر به نواحی مختلف به باورهای مردم بومی احترام بگذارید.
  • با اقامت در اقامتگاه‌های بوم‌گردی و خرید از محصولات بومی و صنایع دستی، نقشی موثر در اقتصاد منطقه ایفا کنید.

بهترین زمان بازدید از دریاچه مخرگه

دریاچه مخرگه اکوسیستمی فصلی است که با اولین بارندگی‌های منطقه در آبان ماه، آبگیری می‌شود. در زمانی که بارندگی منطقه در حد نرمال باشد، آب این دریاچه تا اواخر مرداد ماه پابرجا است و بعد از آن تبدیل به نمک‌زاری وسیع می‌گردد.

بنابراین با توجه‌ به وضعیت آب‌وهوا و وضعیت آبگیری دریاچه، بهترین زمان بازدید اواسط فصل بهار است.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.