نگاهی به بازار قیصریه اصفهان و معماری جذاب آن

 

اصفهان یکی از بهترین شهرهای ایران برای انجام سفرهای تفریحی است. جاذبه های طبیعی و تاریخی اصفهان می تواند کاری کند تا بارها به این شهر سفر کنید. بازار قیصریه یکی از خاص ترین جاذبه های توریستی اصفهان به شمار می رود که حتما باید از آن دیدن کنید. در این مطلب از همیار تریپ به معرفی بازار قیصریه اصفهان می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با بازار قیصریه اصفهان

با گشتی در میدان نقش جهان، پس از دیدار از بناهایی چون عالی‌قاپو و دو مسجد بزرگ، به ورودی بازار می‌رسیم. سردری که با نقش و نگار خود، حکایت از زیبایی‎‌های درون بازار دارد. سردر بازار قیصریه که در ضلع شمالی میدان امام و درست در سمت مقابل مسجد امام قرار دارد، به دوره شاه عباس اول منسوب است و معمار آن «استاد علی اکبر اصفهانی» نام دارد. این سردر زیبا در دوره صفوی کارکرد مهمی داشته و قسمت اصفهان جدید را به میدان کهنه که میراث دوره سلجوقی بود، متصل می‎کرده است.

آشنایی با بازار قیصریه اصفهان
آشنایی با بازار قیصریه اصفهان

طراحی سر در بازار قیصریه

نقش شاخص سر در بازار قیصریه، تصاویر تیراندازی با سر انسان و تنه ببر یا شیر و دم اژدها است که امروزه تبدیل به نماد یا سمبل شهر اصفهان شده است و برگرفته از شمای کلی صورت فلکی ماه آذر است. اهمیت سردر قیصریه در توصیفات بیشتر سیاحان کاملاً آشکار است. برای مثال شاردِن، سیاح نام‌دار عصر صفوی به دلیل نام‌گذاری «قیصریه» اشاره می‌کند و آن را شبیه به یکی از بناهای قیصریه یا «کایسری» در ترکیه امروز می‌داند.

جزئیات طراحی سر در بازار قیصریه

در دو طرف سردر بازار قیصریه دو سکوی بزرگ به چشم می‌خورد که نقل است در دوران کهن کسبه صنف طلا و جواهر فروشان، بساط جواهرات خود را بر روی آن‌ها پهن می‌کردند. از دیگر جزئیات خیره‎کننده این سر در، ساعت بزرگی است که در بخش بالایی نصب شده و غنیمتی از جنگ با پرتغالی‎ها بود. عمارت نقاره خانه نیز بر بالای سردر قیصریه ساخته شده بود. نقاره زنی و نقاره کوبی از قدیم در ایران متداول بود که طلوع و غروب آفتاب را با نقاره اعلام می‌کردند.

بیشتر بخوانید: دلیل خاص بودن معماری عمارت هشت بهشت اصفهان چیست؟

معماری خاص بازار قیصریه

معماری بازار قیصریه اصفهان باعث شده این بازار علاوه بر این که یکی از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین بازارهاست جزو زیباترین بازارهای دنیا هم محسوب شود. این بازار یکی از بهترین آثاری است که از دوران صفویه برجای مانده است. بازار قیصریه اصفهان در ضلع شمالی میدان نقش جهان واقع شده است و در وسط آن محوطه‌ای بزرگ و گنبدی شکل وجود دارد که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. در غرب بازار قیصریه اصفهان کاروانسرایی دو طبقه ساخته شده است که ۱۴۸ حجره دارد. در شرق این بازار هم یک ضرابخانه وجود دارد که در حال حاضر تبدیل به تجارت خانه شده است و در آن انواع قلمکاری‌های اصفهانی، پارچه‌ها و کالاهایی مشابه به فروش می‌رسند.

معماری خاص بازار قیصریه
معماری خاص بازار قیصریه

چشم انداز بازار قیصریه 

جهانگران خارجی که در سفر به اصفهان از بازار قیصریه بازدید کرده‌اند این گونه گفته‌اند: « بازار قیصریه چشم انداز واقعا زیبایی دارد و در بخش‌هایی به صورت قرینه درست شده است که قرینه‌ی آن همان بازار عباسی است.» سردر بازار قیصریه با نقاشی نفیس دوران صفویه یکی از زیباترین و باشکوه‌ترین قسمت‌های این بازار است که در شمال میدان نقش جهان قرار دارد. این سردر قوسی شکل با استفاده از کاشی‌کاری‌های باشکوه و نقاشی‌های فوق‌العاده زیبا تزئین شده است و ورودی بازار قیصریه اصفهان محسوب می‌شود.

چشم انداز بازار قیصریه 
چشم انداز بازار قیصریه

تغییرات بازار قیصریه

در گذشته سردر قیصریه دارای سه طبقه بود اما امروزه از طبقه سوم که نقاره‌خانه بود و اوقات روز در آن اعلام می‌شد چیزی باقی نمانده است. این سردر زیبا در تاریخ ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و به عنوان بخشی از میدان تاریخی نقش جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو هم قرار دارد.

دسترسی به بازار قیصریه

بازار قیصریه اصفهان کجاست و چگونه می‌توان به آن دسترسی پیدا کرد؟ این بازار در بخش شمالی میدان نقش جهان(میدان امام اصفهان) و بافت تاریخی اصفهان قرار دارد و نقش جهان را به بازار کهنه(عتیق) مرتبط می‌کند. برای رسیدن به بازار قیصریه می‌توان از دو مسیر استفاده کرد.  در مسیر اول از چهارراه شکرشکن به خیابان حافظ رفته و سپس وارد میدان نقش جهان می‌شوید و در سمت راست میدان، سردر بازار قیصریه را می‌توانید مشاهده کنید. در مسیر دوم باید از سمت میدان امام حسین(ع) وارد خیابان سپه شوید و پس از رسیدن به انتهای خیابان به میدان نقش جهان بروید، در سمت چپ میدان نقش جهان می‌توانید بازار قیصریه را ببینید.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.