نگاهی به موزه جواهرات ملی تهران و گنجینه های آن

 

تهران یکی از شهرهای تفریحی ایران است که قرار داشتن جاذبه های طبیعی و تاریخی متعدد باعث شده تا بسیاری از افراد به گشت و گذار در تهران بپردازند. اگر به گشت و گذار و تفریح در شهر تهران علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم که حتما سری به موزه جواهرات ملی بزنید. موزه جواهرات ملی یکی از بهترین جاذبه های گردشگری تهران است که در آن آثار ارزشمند تاریخی وجود دارد. در این مقاله از همیار تریپ به معرفی موزه جواهرات ملی تهران می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

تاریخچه موزه جواهرات ملی تهران

سلاطین صفوی از حدود قرن ۹۰۷ تا ۱۱۴۸ هجری قمری، با کمک کارشناسان دولت وقت، جمع‌آوری گوهرها و جواهرات گران‌بها را آغاز کردند. برخی از این نفایس ارزشمند از بازارهای هند، عثمانی و کشورهای اروپایی چون ایتالیا و فرانسه خریداری و به اصفهان (پایتخت حکومت آن زمان) انتقال یافت. با ورود «محمود افغان» به ایران در پایان سلطنت شاه سلطان حسین صفوی، خزانه دولت توسط مهاجمان افغان غارت و پراکنده شد. در زمان ورود شاه طهماسب دوم به اصفهان با همراهی نادر، برخی از این جواهرات به چنگ نادر افتاد و از خروج آن‌ها از ایران جلوگیری شد. برای بازپس‌گیری سایر جواهراتی که به هندوستان رفته بود نیز نادر نامه‌هایی به دربار هند نوشت که پاسخ مساعدی دریافت نکرد.

در ۱۱۵۸ هجری قمری و پس از لشکرکشی نادر به هندوستان، بخشی از جواهرات و اموال خزانه،‌ توسط محمدشاه به او تسلیم و به ایران بازگردانده شد. نادرشاه افشار، مقداری از این اموال و جواهرات را به امرای ممالک همسایه پیشکش، قسمتی را بین سپاهیان خود تقسیم و بخشی دیگر را به آستان امام رضا (ع) تقدیم کرد. پس از قتل نادر، خزانه او توسط یکی از سرداران با نام «احمد بیک افغان ابدالی» غارت شد و برخی از این نفایس گران‌بها را چون الماس معروف «کوه نور» از ایران خارج کردند.

تاریخچه موزه جواهرات ملی تهران
تاریخچه موزه جواهرات ملی تهران

دلایل اهمیت موزه جواهرات ملی تهران چیست؟

مجموعه خزائن ملی ایران در دوران قاجار با جمع‌آوری، ضبط و نصب جواهرات جدید گسترش پیدا کرد. تاج کیانی، تخت نادری، کره جواهر نشان و تخت طاووس (تخت خورشید) از جمله نفایسی هستند که جواهراتی بر آن نصب شده؛ فیروزه نیشابور و مروارید خلیج فارس نیز به‌تدریج به این مجموعه گران‌بها افزوده شد. این جواهرات سلطنتی و گوهرهای نفیس، در دوره قاجاریه در کاخ گلستان و سپس در زمان پهلوی اول، در زیرزمین کاخ مرمر نگهداری می‌شد. در سال ۱۳۱۶ خورشیدی و پس از تکمیل ساختمان بانک ملی، جواهرات سلطنتی به بانک ملی ایران منتقل و به‌عنوان پشتوانه اسکناس و پول ملی، به حساب آمد.

گنجینه های موزه جواهرات ملی تهران

موزه جواهرات ملی نیز در سال ۱۳۳۴ ساخته شد و با تاسیس بانک مرکزی ایران در سال ۱۳۳۹ افتتاح شد و در اختیار خزانه بانک قرار گرفت. جواهرات ملی ایران، امروزه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به‌عنوان وثیقه بدهی دولت به بانک، حفظ و صیانت می‌شود. این مجموعه نفیس و منحصربه‌فرد، بسیاری از جواهرات سلسله‌های پادشاهی صفویه، ‌افشاریه، قاجاریه و پهلوی را در معرض نمایش عموم قرار داده است.

الماس دریای نور، جقه نادری، تاج فرح پهلوی، تاج کیانی، کره جواهر نشان، تخت طاووس (تخت خورشید) و تخت نادری، تنها بخشی از مهم‌ترین جواهراتی هستند که در این موزه نگهداری می‌شوند. با تکمیل ساخت خزانه جدید بانک مرکزی در تپه‌های عباس‌آباد، موزه جواهرات ملی ایران به این اراضی انتقال خواهد یافت.

گنجینه های موزه جواهرات ملی تهران
گنجینه های موزه جواهرات ملی تهران

ویژگی های موزه جواهرات ملی تهران 

جواهرات مختلف برای زمامداران و حاکمان در طول تاریخ حکم زینت و زیور را داشته و اغلب شکوه و جلال دربار را نشان می‌داده است. بدین ترتیب پشتوانه قدرت و ذخیره خزانه مملکتی نیز محسوب می‌شده است. جواهرات و قطعات موجود در خزانه جواهرات ملی در قالب ۳۶ گنجه دسته‌بندی شده‌اند. به نظر می رسد دوران صفویه سرآغاز گردآوری جواهرات گرانبها در تاریخ ایران باشد.  تلفیق این جواهرات ارزشمند با ذوق و هنر ایرانی سبب به وجود آمدن آثاری شده که علاوه بر ارزش مادی دارای ارزش هنری فراوانی است به گونه ای که بر برخی از آنها نمی توان قیمت نهاد. این گنجینه ها در دوره های بعدی نیز مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت به عنوان پشتوانه پول کشور به بانک مرکزی سپرده شد.

ویژگی های موزه جواهرات ملی تهران
ویژگی های موزه جواهرات ملی تهران

نکات مهم بازدید از موزه جواهرات ملی

  • برای بازدیدهای گروهی بیشتر از ۱۰ نفر تعیین وقت قبلی ضروری است.
  • بازدید تنها برای افراد بالای ۱۲ سال سن مجاز است.
  • بلیت بازدید از خزانه جواهرات ملی در حال حاضر تنها به صورت حضوری عرضه می‌شود.
  • ورود وسائل همراه بازدیدکننده به خزانه جواهرات ملی (به غیر از کتابچه راهنما) ممنوع می‌باشد.
  • پیش از ورود به خزانه، لازم است تمام وسایل شخصی (شامل انواع کیف، تلفن همراه، ساعت هوشمند، انواع دوربین، دسته کلید، فندک، سیگار و غیره) به باجه امانات تحویل گردد.
  • پیش از ورود به خزانه، عبور از گیت بازرسی الزامی است.
  • بازدید از خزانه در قالب گروه و با همراهی راهنما انجام می‌شود.
  • توضیحات توسط راهنماهای خزانه جواهرات ملی صرفاً به زبان‌های فارسی و انگلیسی ارائه می‌شود.
  • استفاده از خدمات راهنما برای بازدیدکنندگان محترم رایگان می‌باشد.
  • خزانه جواهرات ملی دارای سه ردیف پلکان و فاقد آسانسور و پله برقی است.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.