آشنایی با دیدنی ترین جاذبه های گردشگری اشکذر یزد

 

یزد یکی از دیدنی ترین شهرهای ایران است که جاذبه های گردشگری جذاب آن باعث شده تا در طول سال، گردشگران زیادی به این شهر سفر کنند. اشکذر یکی از مناطق جذاب استان یزد است که آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی شگفت انگیزی در آن مشاهده می شود. در این مطلب از همیار تریپ به معرفی جاذبه های گردشگری اشکذر یزد می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آب انبار هفت بادگیری عصر آباد یزد

آب انبار هفت بادگیری عصرآباد متعلق به عهد مظفرالدین شاه قاجار می باشد که در روستای عصر آباد زارچ قرار گرفته است. این آب انبار توسط یک زرتشتی و مخصوص زرتشتیان همان روستا ساخته شده اما به دلیل قرارگیری بر سر راه قدیم و زیارتی یزد مشهد با وجود یک راه ورودی، دو پاشیر جداگانه دارد که توسط تیغه ای آجری از هم جدا شده است.

آب انبار هفت بادگیری عصر آباد ، نه تنها از نظر تعداد بادگیر رتبه اول را دارد، بلکه جزو اندک آب انبارهای دو مخزنی ایران نیز محسوب می شود که به هم چسبیده اند. ارتفاع بادگیرها از سطح زمین حدود شش متر می باشد. بادگیرها به شکل زیبایی تزیین شده اند و در نمایی دوردست هر هفت بادگیر آن در یک ردیف به صف ایستاده اند که از شاهکارهای معماری ایران زمین به حساب می آیند. این بنا به شماره ۷۷۵۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آب انبار هفت بادگیری عصر آباد یزد
آب انبار هفت بادگیری عصر آباد یزد

مسجد حاجی رجبعلی در اشکذر یزد

مسجد حاجی رجبعلی اشکذر شماره ثبت: ۲۸۹۶ مسجدی با شکوه، دارای ایوانی تابستانی و گرمخانه و چهار دری ورودی با ستون هایی معتبر و صحن و گنبد. بانی مسجد حاج ملا رجبعلی فرزند میرزا عبدا… فراهانی الاصل مشهور به اشتری و در سال ۱۲۱۵ تا ۱۲۲۰ قمری ساخته شده است. مسجد دارای وقف نامه معتبر، بلند بالا و طومار شکلی که تاریخ آن به سال ۱۲۲۷ قمری می باشد. مسجد حاجی رجبعلی اشکذر مربوط به دوره قاجار است و در اشکذر یزد، محله توده واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۸۹۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

قلعه باستانی ابراهیم آباد صدوق در اشکذر یزد

قلعه تاریخی ابراهیم آباد در روستای ابراهیم ‌آباد ، در دهستان رستاق شهرستان صدوق استان یزد واقع شده است .این قلعه در قرن هفتم و هشتم هجری قمری ساخته شد. قلعه ابراهیم آباد بنای خشتی و گلی با سردر و رواق ‌های آجری است و بخش ‌های باقی مانده حکایت از آن دارد که قلعه دارای دو حصار بوده و کاربری مسکونی داشته است و که تا چند دهه پیش تمامی اهل روستا در آن زندگی می ‌کردند و اکنون نیز جمعی از خانوار در آن زندگی می‌ کنند و گسترش اساسی آن در یک دوره زمانی حکایت دارد. تزئینات به کار رفته قلعه در کاربندی آجری سردر ورودی ، رواق ‌های پیرامون ، هشتی ، کنگره ‌های خشتی لبه ‌های حصار و برج می باشد.

قلعه باستانی ابراهیم آباد صدوق در اشکذر یزد
قلعه باستانی ابراهیم آباد صدوق در اشکذر یزد

مجموعه دیدنی شاه سلطان محمود در اشکذر یزد

مجموعه شاه سلطان محمود که در روستای بُندرآباد واقع شده است، خانقاه شیخ تقی ‌الدین دادا محمد (شیخداد) بوده است. این بنا که در قرن هفتم ه.ق احداث شد، از حیث نقشه ساختمانی و طرز ساخت کاملا به مسجد شباهت دارد. در جنوب صحن آن صفه‌ای به طول یازده متر و در جنوب این صفه، گنبدی که با کاشی‌ های فیروزه رنگ شش ضلعی و حواشی معرق پوشیده شده دیده می شود. در این مجموعه محرابی به چشم می ‌خورد که طرفین آن دو اتاق کوچک با تزئینات کاشی فیروزه‌ ای وجود دارد. در این بقعه آثار و قبور متعددی دیده می ‌شود که محل دفن عده‌ ای از مشایخ سلسله دادایی است.

ساختمان این بنا حدود ده هزار متر مربع زیربنا دارد و شامل مسجد ذوقبلتین، حسینیه، خانقاه، آب ‌انبار، مکتب خانه، نانوایی، حمام، برج‌ های حفاظتی و مقبره ای است که مدفن عده ‌ای از مشایخ سلسله «دادایی» است. سنگ‌ های قبور این مجموعه به لحاظ هنر طراحی، خوشنویسی و حجاری دارای ارزش فراوان هستند. در مسجد جامع این مجموعه منبری از کاشی معرّق با نقوش گره اسلیمی و خط ثلث وجود دارد که از نظر هنری در هیچ جای استان یزد نمی ‌توان دید. این مجموعه که به مرور زمان در زیر ریگ‌ های روان کویری مدفون شده بود به همت سازمان میراث فرهنگی از زیر خاک بیرون آورده شد.

مجموعه دیدنی شاه سلطان محمود در اشکذر یزد
مجموعه دیدنی شاه سلطان محمود در اشکذر یزد

مجموعه فوق العاده حجت ‌آباد اشکذر 

مجموعه‌ی تاریخی و ارزشمند «حجت‌آباد» در روستایی به همین نام، قرار دارد و متشکل از بخش‌هایی همچون باغ، ساختمان‌های متعدد، حمام، آب‌انبار، ساباط و کاروانسرا است. این مجموعه‌ی عظیم به دستور و نیابت «میرزا محمد مستوفی» از حاکمان وقت یزد احداث شده است. اثری برجای مانده از دوران حکومت قاجاریان و اواخر پادشاهی ناصرالدین شاه که در مسیر «قنات قدیمی حجت آباد»، قرار دارد.

ساختمان باغ این مجموعه دارای مساحتی ۱۴۰۰ متر مربع و در سه طبقه احداث شده که از قسمت‌هایی همچون سرسرا، هشتی، چندین اتاق، راهروهایی چهارگانه، ایوان و گنبد، تشکیل شده است. از ویژگی‌های جالب آن، تزئینات این باغ به وسیله‌ی آجر است که بسیار زیبا و هنرمندانه صورت گرفته و به عنوان میراث ملی کشور، به ثبت رسیده است.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.