میدان امیرچخماق؛ جاذبه گردشگری شگفت انگیز یزد

 

بسیاری از افراد به دنبال شهری خاص برای سفرهای تفریحی خود هستند و انتخاب شهر یزد به عنوان مقصد گردشگری می تواند انتخابی ایده آل برای این افراد باشد. بازدید از جاذبه های گردشگری یزد می تواند تا مدت ها در خاطر شما باقی بماند و یکی از بهترین جاذبه های توریستی یزد، میدان امیرچخماق است. در این مطلب از همیار تریپ به معرفی میدان امیر چخماق یزد می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با میدان امیرچخماق یزد

میدان امیر چخماق، اثری به‌جامانده از دوره تیموری در قرن نهم هجری است که توسط امیر جلال‌الدین چخماق، از سرداران شاهرخ تیموری ساخته شد. او پس از رسیدن به مقام حاکمیت یزد همراه با همسرش «ستی فاطمه» اقدام به ساخت مسجد جامع نو در ده «دهوک سفلی» کرد و روبه‌روی آن میدانگاه وسیعی ساخت. این مسجد و میدانگاه بعدها به مسجد امیر چخماق و میدان امیر چخماق شهرت یافتند. حاکم یزد همچنین در گرداگرد میدان، بناهای دیگری همچون آب‌انبار، قنادخانه، بازار، خانقاه، کاروانسرا، حمام، چاه آب سرد و… نیز احداث کرد.

آشنایی با میدان امیرچخماق یزد
آشنایی با میدان امیرچخماق یزد

تاریخچه میدان امیرچخماق یزد

میدان جلوی مسجد و سردر بازار در اوایل قرن ۱۳ هجری شمسی به حسینیه تبدیل شد؛ گرچه در آن زمان کاربری حسینیه نداشت؛ زیرا ساخت چنین فضاهایی از دوره صفوی در ایران رواج یافت. این میدان در زمان شاه عباس صفوی دستخوش تغییرات و بازسازی‌هایی نظیر ساخت چهارسوقی روی کاروان‌سرا شد. شخصی به نام حاجی حسین عطار نیز در زمان فتحعلی شاه قاجار بانی مرمت بخش‌هایی از مسجد و گسترش شبستان آن شد. میدان مذکور مثل برخی از میدان‌های کشور تا پیش از دوره پهلوی به محل دفن مردگان تبدیل شده بود و عده‌ای از مردم به بهانه وجود حسینیه و خیر و برکت آن، جسد اموات خود را در اینجا به خاک می‌سپردند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با دیدنی ترین جاذبه های گردشگری اشکذر یزد

تغییرات میدان امیرچخماق یزد

در زمان رضا شاه پهلوی، تغییرات زیادی در میدان صورت گرفت که از آن جمله می‌توان به خیابان‌کشی‌ها اشاره کرد. این موضوع باعث تشکیل میدانی کوچک و ادغام مسجد با میدان مقابل حسینیه شد. تغییر و تحولات دیگری نیز به مرور زمان در این مجموعه رخ داد که در اثر آن فقط بدنه جنوب شرقی به‌عنوان تنها جداره میدان باقی ماند که بدنه اصلی تکیه امیر چخماق است.

بخش های مختلف میدان امیرچخماق یزد

مسجد امیرچخماق

مسجد امیرچخماق که به نام مسجد جامع نو و یا مسجد دهوک نیز شناخته می‌شود، قدیمی‌ترین بنای مجموعه امیرچخماق است و در ضلع جنوبی میدان قرار دارد. ساخت این مسجد به سال 841 هجری قمری باز می‌گردد و از حیث زیبایی، وسعت، اهمیت و اعتبار در میان مساجد شهر یزد، بعد از مسجد جامع یزد و در رده دوم قرار دارد. مسجد امیرچخماق تا دوره محمدشاه قاجار، کمی دورتر از بافت شهری بود؛ اما به مرور زمان وارد بافت شهری شد. یک ورودی مسجد از کوچه مجاور و راه دیگر ورود به آن، از صحن (حیاط) بقعه ستی فاطمه است؛ به این ترتیب صحن مشترکی بین بقعه و مسجد وجود دارد. این مسجد دارای دو شبستان زمستانی و تابستانی است.

بخش های مختلف میدان امیرچخماق یزد
بخش های مختلف میدان امیرچخماق یزد

بازار حاجی قنبر 

قدیمی‌ترین بخش بازار یزد، بازار حاجی قنبر نام دارد که در شرق میدان امیرچخماق قرار دارد و یادگاری از قرن نهم هجری محسوب می‌شود. این بازار از بناهای ساخته شده توسط نظام‌الدین حاجی قنبر جهانشاهی است. وی که به امر جهانشاه قره قویونلو به حکومت یزد رسید، آثار زیادی را در یزد بنا کرد که یکی از آن‌ها عمارت بازارچه برای خرید و فروش صنایع‌دستی بود و امروزه به نام بازار حاجی قنبر شناخته می‌شود.

بازدید از میدان امیرچخماق

در همه ساعات شبانه‌روز می‌توانید از این میدان بازدید کنید. به ویژه در شب‌ها که نورپردازی خاص آن جلوه‌ای متفاوت را به نمایش می‌گذارد. پیش از این، امکان ورود به بخش بالایی تکیه وجود داشت؛ اما به دلیل حفاظت از این بنای تاریخی دیگر نمی‌توانید وارد آن شوید.

بازدید از میدان امیرچخماق
بازدید از میدان امیرچخماق

دسترسی به میدان امیرچخماق یزد

میدان امیرچخماق آنقدر معروف است که به هر راننده تاکسی بگویید، شما را به آن خواهد برد! اما اگر خواستید پیاده و در حین گشتن در شهر به آن سر بزنید، باید خود را به خیابان‌های اصلی منتهی به آن یعنی سلمان فارسی، قیام یا خیابان امام برسانید که از دو به سو به میدان می‌رسند. اما یادتان باشد پیرامون میدان سنگ فرش شده و دسترسی خودرو به آن محدود است. برای رسیدن به این اثر می‌توانید از وسیله نقلیه شخصی خود استفاده کنید؛ اما اگر تمایل داشتید که از وسایل حمل‌ونقل عمومی بهره ببرید می‌توانید از اتوبوس‌های خط پایانه دروازه قرآن – پایانه شهدای محراب و یا خط چهارراه بعثت – راه آهن استفاده کنید و در چهارراه شهدا پیاده شوید. سپس با کمی پیاده‌روی به میدان امیرچخماق می‌رسید.

آدرس: استان یزد، شهر یزد، میدان امیرچخماق

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.