ارگ راین؛ جاذبه ای شگفت انگیز در کرمان که هوش از سرتان می برد!

 

کرمان یکی از زیباترین شهرهای ایران است که جاذبه های گردشگری بی نظیر آن می تواند گردشگران زیادی را به حضور در این شهر ترغیب کند. جاذبه های تاریخی کرمان بسیار شگفت انگیز هستند و ارگ راین جزو خاص ترین جاهای دیدنی کرمان به شمار می رود. در این مقاله از همیار تریپ به معرفی ارگ راین کرمان می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

تاریخچه ارگ راین کرمان

قلعه راین در شهر راین واقع شده است؛ شهری که گویا قدمت آن به دوران ساسانیان باز می گردد. می گویند در گذشته، این شهر در مسیر بزرگراه غرب به شرق و مسیر کرمان به جیرفت قرار داشت و کاروان های بازرگانی بسیاری در آن توقف می کردند. راین یکی از مراکز مهم داد و ستد کالا و همچنین بافت پارچه های ارزشمند بود که محصولات آن به شهرها و کشورهای دور دست مانند مصر صادر می شد. ارگ راین نیز به دلیل نزدیکی به شهر و وسعت بسیاری که دارد، محل توقف و گردهمایی این کاروان ها بوده است. تخمین زده شده است که ارگ راین فعلی در ۵۰۰ سال پیش ساخته شده است.

تاریخچه ارگ راین کرمان
تاریخچه ارگ راین کرمان

ویژگی های خاص ارگ راین

یکی از نکات قابل توجه در مورد ارگ راین که شاید آن را از سایر بناهای همانندش متمایز می سازد، زندگی چیزی در حدود ۵۰۰۰ تن در آن تا همین ۱۵۰ سال پیش است؛ اما پس از آن ارگ اندک اندک رو به فراموشی رفت و خانه های آن خراب شد. در سال ۱۳۷۴ سازمان میراث فرهنگی تصمیم گرفت تا جان دوباره ای به ارگ ببخشد و این سازه قدیمی را دوباره به شکوه قبلی خود باز گرداند. در این دوره بود که کار مرمت آن آغاز شد و تا کنون قسمت های مختلف آن بازسازی شده اند.

معماری دیدنی ارگ راین کرمان

قبل از ورود به قلعه قسمتی وجود داشته به نام قرنطینه که افراد قبل از ورود به ارگ اول وارد این مکان می‌شدند تا در صورت نداشتن بیماری به ارگ راین وارد شوند. بخش ورودی این ارگ را بازار تشکیل می دهد. در این قسمت برای مقابله با گرمای هوا راهروهایی باریک و مسقف طراحی شده است. پس از عبور از بازار به میدانی می‌رسیم که به آن میدان سخنرانی می‌گویند که در گذشته برای اطلاع دادن خبرهای مهم از قلعه حکومتی به عموم مردم مورد استفاده می‌شده است.

معماری دیدنی ارگ راین کرمان
معماری دیدنی ارگ راین کرمان

طراحی بی نظیر بخش های مختلف ارگ راین

اگر وجود پله ها توجه شما را در ارگ راین جلب کرده است باید بگوییم وجود این پله‌ها بی‌حکمت نبوده و به منظور جدا کردن بخش‌های جامعه مانند خان نشین از اعیان نشین و عامه نشین بوده است. جالب است بدانید حتی نوع مصالح به کار رفته در قسمت اعیان نشین با عامه نشین متفاوت است. با دقت به نوع معماری این بنا نگاه کنیم متوجه وجود ۳۶ بخش مختلف در ارگ راین که همانند شهری کوچک است می‌شویم. به صورتی که برای سکونت هر قشری از جامعه مانند کشاورزان، تاجران و پیشه وران بخش جدایی اختصاص یافته. وجود خانه‌هایی ۲ یا ۳ طبقه در آن زمان یکی دیگر از عجایب این ارگ است.

بیشتر بخوانید: در سفر به کرمان حتما از گنبد جبلیه دیدن کنید!

نحوه ارتباط برج های مختلف ارگ راین

نحوه برقراری ارتباطات برج های مراقبت اطراف قلعه به گونه ای بود که ۱۵ برج کناری اطلاعات به دست آمده را به برج اصلی یا مادر که در قلعه حکومتی قرار داشت می فرستادند. در بخش نگهبانی که نزدیک درب ورودی قرار داد سوراخ‌هایی وجود دارد که از بالای برج می‌توانستند عبور مرور افراد را زیر نظر داشته باشند یا در هنگام جنگ‌ها با ورود افراد متفرقه و دشمنان بر سرشان مواد مذاب بریزند.

بخش های مختلف ارگ راین

قسمتی از ارگ راین کرمان به آتشکده‌ی دائمی و موقت اختصاص یافته بود. آتشکده دائمی در زمان امام صادق به دلیل رواج دین اسلام این آتشکده نیز همانند آتشکده‌های دیگر ایران خاموش شد و بعدها کاربری زورخانه را به خود گرفت. اما آتشکده موقت را به هنگام برگزاری مراسم‌های خاص و جشن ها روشن می‌کردند.

بخش های مختلف ارگ راین
بخش های مختلف ارگ راین

دلایل اهمیت ارگ راین در گذشته

جالب است بدانید نوع معماری قلعه راین که همانند هزار تویی با دیوارهای بلند است در واقع تکنیکی برای کند شدن روند حمله مهاجمان به قلعه بوده است. شاید سرپا و سالم بودن ارگ راین شما را متحیر کند اما دلیل آن این است که تا همین ۱۵۰ سال پیش هنوز افراد زیادی در آن سکونت داشتند. اما بعد از آن مدت‌های زیادی رها شد تا اینکه در سال ۱۳۷۴ روند بازسازی و تعمیرات آن از سر گرفته شد.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.