چرا باید از عمارت فکری بندرلنگه دیدن کنیم؟

 

هرمزگان یکی از بهترین شهرهای ایران برای گشت و گذار و تفریح است. در هرمزگان می توانید جاذبه های توریستی زیادی را مشاهده کنید که هر کدام از آنها جذابیت خاصی برای گردشگران دارند. بندر لنگه از جمله مناطق توریستی هرمزگان است که بازدید از جاذبه های توریستی آن پیشنهاد می شود. در این مقاله از همیار تریپ به معرفی عمارت فکری بندرلنگه هرمزگان می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با عمارت فکری در بندر لنگه

بندر لنگه که آن را با نام عروس بنادر ایران می‌شناسند جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوانی را در خود جای داده است. عمارت فکری یکی از دیدنی های تاریخی بندرلنگه محسوب می‌شود که به دوران اواخر قاجار تعلق دارد. خانه فکری با زیربنایی در حدود ۱۲۰۰ متر مربع به دست عبدالواحد فکری که از تجار و بازرگانان معروف شهر بوده است با دو بخش اندرونی و بیرونی ساخته می‌شود. برای بازدید از عمارت فکری که در محله پاکرتی ها یکی از محله‌های قدیمی شهر قرار دارد می‌توانید به بلوار شهید چمران بروید و از تماشای این خانه تاریخی نهایت لذت را ببرید. با قدم زدن در میان حیاط مرکزی خانه و اتاق‌هایش گویی به سفری کوتاه در گذشته می‌روید.

آشنایی با عمارت فکری در بندر لنگه
آشنایی با عمارت فکری در بندر لنگه

معماری جذاب عمارت فکری بندر لنگه

اینجا می‌توانید با قسمتی از معماری رایج در زمان قاجار آشنا شوید. معماران حاذق ایرانی به دلیل گرمای هوا و شرجی بودن منطقه ۵ بادگیر بلند و زیبا برای عمارت فکری ساخته که با گذشت سال‌ها همچنان پابرجا مانده‌اند. از قسمت‌های مختلف این خانه می‌توان به ۲۵ اتاق، ۲ زیرزمین و یک حیاط مرکزی اشاره کرد که در حال حاضر به موزه مردم شناسی شهرستان بندر لنگه تبدیل شده است.

در ساخت عمارت فکری از سنگ، ساروج و گچ در بدنه بنا و چوب و حصیر در سقف استفاده کرده و بنا را با منبت‌کاری و گچبری‌های زیبا آراسته‌اند. پس از بازدید از خانه فکری به ساحل بروید و غروب زیبای خورشید را در مرز آسمان و آب به نظاره بنشینید. علاوه بر این عمارت فکری بندرلنگه دارای تعداد بیست و پنج اتاق است، که در دو بخش بیرونی و اندرونی قرار گرفته است. دو زیر زمین و راهروهای متعدد با سقف بلند از دیگر ویژگی‌های عمارت است. همانند بسیاری از ساختمان‌های دیگر جنوب کشور برای ساخت خانه از سنگ، ساروج و گچ استفاده شده است. مقاومت زیادی در برابر رطوبت و آب و هوای شرجی منطقه جنوب و باران‌های سیل آسا دارد.

معماری جذاب عمارت فکری بندر لنگه
معماری جذاب عمارت فکری بندر لنگه

ویژگی های دیدنی عمارت فکری بندر لنگه

وجود پنج بادگیر، دو زیرزمین، ۲۵ اتاق و حیاط مرکزی از جلوه‌های زیبای خانه قدیمی فکری است. سنگ، ساروج و گچ مصالح به‌کار رفته در ساخت خانه فکری هستند. سقف این بنا از تیرهای چوبی از جنس چندل آفریقایی، حصیرهای بافته شده از برگ درخت خرما و حصیر هایی از نی بافته شده با پوشش کاه گل است. قرار گرفتن خانه فکری در ارتفاع پنج متری از سطح زمین، وجود راهروها، بادگیرها با معماری ویژه از دلایل تهویه و خنکی هوای داخل این خانه است.

خانه فکری با ۳۴۰۰ متر مربع مساحت و زیربنای ۱۲۰۰ متر مربع در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است. این خانه به تازگی مرمت شده تا به موزه مردم‌شناسی تبدیل شود. عمارت فکری بندرلنگه در ارتفاع پنج متر بالاتر از سطح زمین‌های همجوار ساخته شده است. این ارتفاع زیاد موجب تهویه بهتر و خنکی ساختمان می‌شود. با توجه به نوع آب و هوای جنوب کشور مزیت مهمی محسوب می‌شود. خانه دارای پنج بادگیر مرتفع است که نقش مهمی در تهویه هوای داخل ساختمان دارد.

ویژگی های دیدنی عمارت فکری بندر لنگه
ویژگی های دیدنی عمارت فکری بندر لنگه

نکات مهم ساخت عمارت فکری بندر لنگه

مساحت خانه ۳۴۰۰ متر مربع و زیر بنای آن ۱۲۰۰ متر مربع است. خانه در ارتفاع پنج متر بالاتر از سطح زمین ساخته شده است، که دو راه پله از در ورودی به آن منتهی می‌شود. پلان خانه چهارگوش و مستطیل شکل است. خانه رو به دریا قرار داشته و موقعیت آن شمالی جنوبی است. عمارت فکری بندرلنگه دارای سه بخش است. بخش بیرونی مشتمل بر ورودی، اتاقک نگهبانی، حیاط بیرونی، سه اتاق بزرگ و راه پله‌هایی که ورودی را به حیاط متصل می‌کند، است.

حیاط دو متر بالاتر از زمین‌های همجوار است. به وسیله دو رشته راه‌پله به ورودی ارتباط پیدا می‌کند. بخش درونی یا اندرونی که محل سکونت خانواده فکری بوده است. شامل یک حیاط به ابعاد هفده متر و مربع شکل، اتاق‌هایی دور تا دور حیاط، تالار بزرگ با ابعاد شصت در شصت، ایوان و بادگیر هایی در دو طرف ایوان قرار دارند. در بخش خدماتی خانه یک عمارت شامل آشپزخانه و اصطبل به همراه دو حیاط بزرگ در غرب خانه قرار دارد. یکی از بخش‌های مهم خانه بادگیرهای آن است. تعداد پنج عدد بادگیر به ارتفاع پنج متر و در ابعاد دو در دو متر در چهار گوشه راسته‌های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی عمارت احداث شده است.

چرا باید از عمارت فکری بندرلنگه دیدن کنیم؟

در سفر به بندر لنگه از خرید سوغات و صنایع دستی غافل نشوید و ضمن گشت‌وگذار در بازارهای محلی، طعم غذاهای تندِ جنوب از جمله مهیاوه، هواری، قلیه ماهی و کلمبا را بچشید. عمارت فکری با بادگیرهای بلند و زیبا، یکی از الگوهای اصیل معماری جنوب است و از جاهای دیدنی بندر لنگه محسوب می‌شود. این اثر در اواخر دوره قاجاریه به دست عبدالواحد فکری از تجار معروف شهر ساخته شده است. روزگاری خانه فکری، به‌عنوان سکونتگاه و مرکز تجارت و بازرگانی در بندرلنگه شهرت داشته به همین علت در ساخت این بنا دو بخش اندرونی و بیرونی برای اسکان خانواده فکری و پذیرایی از مهمانان و تجار در نظر گرفته شده بود.

 

نظرتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.